Patrick Lindner – Homoseksuel: Kritik af offentlige tv-stationer

Hans grin viser, hvor meget mod han har: Entertainer og schlagerstjerne Patrick Lindner. Han sprang selv ud som homoseksuel i slutningen af 1990’erne, og før i tiden var der næsten nul tolerance. Og i dag? De offentlige tv-stationer sørger også for, at folks appetit på tolerance er i fare for at forsvinde ved at overdrive emnet. Siger Lindner i et interview med Schlager.de.

Patrick Lindner sprang ud som homoseksuel over for sine forældre, da han var 18 år gammel, og endelig offentligt i 1999. På det tidspunkt var der stadig ikke tale om uddannelsesprojekter eller rådgivningscentre. Det, Patrick Lindner måtte opleve, var endnu værre: “I mit tilfælde sendte min far mig til familielægen,” mindes Lindner i NDR’s talkshow. Det samme var tilfældet med hans mand Peter, som begge er født i 60’erne. Når han ser tilbage, spørger han sig selv: “Hvad tænkte han egentlig på?”

Og så måtte han også opleve dette: Lægen sad foran ham, bladrede i en bog og sagde, at han skulle tænke over det igen, for ellers måtte han forberede sig på et meget vanskeligt liv. Lindner: “Med andre ord: ‘Sørg for at om-orientere dig på en eller anden måde’. Og det er ting, hvor man selvfølgelig er et stort skridt videre i dag.”

Dette skridt videre – og på ingen måde det sidste for Marcus Urban. Urban var på nippet til en karriere som professionel fodboldspiller i 1990’erne. Han afsluttede sin egen karriere tidligt, fordi han ikke længere ønskede at skjule sin homoseksualitet, som han forklarede i sin biografi “Versteckspieler”.

Patrick Lindner advarer mod at overdrive emnet om at være homoseksuel

Marcus Urban har nu annonceret: Den 17. maj 2025, den internationale dag mod homofobi, går en internetplatform online, hvor homoseksuelle professionelle fodboldspillere og andre topatleter får mulighed for at fortælle deres personlige historier gennem tekster og videoer, med mulighed for at forblive anonyme. Hidtil har ingen aktiv professionel fodboldspiller i Tyskland vovet at springe ud offentligt.

Hvordan har Patrick Lindner det med sådan et kup? “Det er velkendt, at jeg var en af de absolutte pionerer på området,” siger Lindner til Schlager.de. “Jeg siger stadig, at det er op til enhver selv at beslutte, om man vil indrømme sin homoseksualitet offentligt. Man kan ikke tvinge nogen til det. Det bør man heller ikke.”

Men han siger også, at hver gang en offentlig person springer ud, er det med til at “bryde igennem denne stadig eksisterende tolerancebarriere på et tidspunkt. Og til at vise igen og igen: Hey, vi er lige så meget en del af samfundet som alle andre. Det findes i alle klasser. Før i tiden kunne man måske forestille sig, at det kunne være en professor, en læge eller endda en fodboldspiller. Eller en sanger.”

Men alle bør vide, at der også er mange homoseksuelle i elitesporten. Lindner fortsætter: “Der er bare begrænsninger, store reklamekontrakter, der er mange penge involveret. Eller intolerance hos folk, der går på stadion. Det er selvfølgelig ikke så nemt.”

For virkeligheden er: “Jeg havde for nylig en siddende, som så sagde, at det hele var ved at blive for meget for ham nu,” siger Patrick Lindner. “Den måde, de offentlige tv-stationer forsøger at hoppe med på vognen og så præsentere mennesker, der får folk til at sige: ‘Hvad er det for nogle karakterer, de viser? Hvad er det for nogle mennesker, der pludselig er i offentlighedens søgelys og bliver hypet på denne måde? Jeg har nogle gange en fornemmelse af, at hele historien bliver blæst ud af proportioner, overdrevet. Og det afskrækker mange mennesker. Det skader os mere, end det hjælper os.”

Patrick Lindner: Homoseksualitet er ikke bare et valg

Det er anderledes, når folk bliver præsenteret for mennesker, de ikke kan identificere sig med. Lindner: “I stedet for mennesker, som jeg måske aldrig ville have tænkt på, fordi de er ligesom mig. Jeg synes, folk er for provokerende i øjeblikket. Om vi nogensinde vil opnå, at homoseksualitet bliver anerkendt som normalitet, ved jeg ikke. Det er selvfølgelig målet. Jeg har forsøgt at gå en anden vej med min fond i ti år. Patrick Lindner Foundation støtter projekter, der fremmer ligestilling for homoseksuelle og transseksuelle og unges personlige udvikling. Redaktørens note). Det er selvfølgelig dejligt at se, at der allerede er opnået meget.”

I München arbejder de for eksempel sammen med Diversity Stelle. Lindner: “De har udviklet et skoleprojekt, som har bragt os utroligt meget videre. Det er meget vigtigt at tale med unge mennesker om dette emne.” Der findes trods alt forskellige måder at leve på. “Og de har eksisteret, siden der har været levende væsener i verden.”

Desuden, siger Lindner, “er det ikke sådan, at homoseksualitet bare er noget, man har valgt, ja, det er ret sjovt. Det er et utroligt alvorligt emne. Derfor forventer jeg også, at det bliver håndteret fornuftigt.”

Kilde: Schlager.de

Det skal du læse