“Giovanni Zarrella Show” – Skandale om backstagereporter: had og ophidselse lader ZDF stå koldt

Skandale omkring “Giovanni Zarrella Show”. En backstage-reporter for showet er ude på ballade på sine sociale medier: Agitation, had, diskrimination. Og det på trods af, at ZDF er forpligtet til medmenneskelighed, liberalt demokrati og kulturel bevidsthed.

At vise mangfoldighed bør ikke være ensbetydende med at så splid. Men ZDF står nu over for dette etiske og moralske dilemma. Sidste lørdag indeholdt det populære familieformat “The Giovanni Zarrella Show” igen en fiktiv karakter som backstage-reporter, der veltalende gjorde grin med stjernerne: Candy Crash, drag queen. Candy Crash har over 200.000 følgere alene på Tik Tok og 100.000 på Instagram. I en Instagram Q&A med sine følgere om hendes talenter svarede Candy Crash: “Overdreven hybris parret med naivitet.”

“Giovanni Zarrella Show” – Candy Crash forfærder med had og ophidselse

Det er ikke hele sandheden. For Candy Crash opildner, diskriminerer og fornærmer. En smagløs smagsprøve:

Om det mandlige køn: “Mænd er som mandariner. Så snart de sprøjter dig i ansigtet, er det slut med det sjove.” Eller: “Mænd er som juletræer. Man kan ikke gøre noget med dem uden at få stådreng.”

Om kristne: Candy Crash kommenterer en video med dansende nonner: “Når du popper det sidste e (ecstasypille, red.) og pludselig ser Gud.” Eller om julen og Jesu fødsel: “Et sted for 2.000 år siden blev en marginaliseret Maria gjort gravid af en eller anden affære. Mens hendes rigtige mand aldrig fik lov til det. Og det fejrer vi nu.”

Om “Tokio Hotel”: Candy Crash går gennem byen klædt ud som Bill Kaulitz og filmer sig selv med forbipasserende. Kommentaren: “De ville ikke tro på, at det bare var et halloweenkostume.”

“Giovanni Zarrella Show”-tv-stationen ZDF har formuleret retningslinjer – men Candy Crash har stadig lov til at diskriminere

Disse indlæg kan findes lige ved siden af videoer og fotos, der viser Candy Crash som backstage-reporter på “Giovanni Zarrella Show”. ZDF har formuleret sine egne retningslinjer: “Medarbejderne i ZDF er styret af fælles værdier: medmenneskelighed, liberalt demokrati, kulturel bevidsthed og uafhængig journalistik. ZDF er forpligtet over for sit tv-publikum. Det behandler sine seere med respekt og tilbyder dem pålidelighed og troværdighed. (…) Programmerne er forpligtet til journalistiske, etiske, moralske og sociale standarder såvel som de juridiske krav om objektivitet, saglighed, balance, uafhængighed og fairness.”

Gælder det også for samarbejdet med Candy Crash? Schlager.de spurgte produktionsselskabet og ZDF: Hvor problematiske er opslagene fra Giovanni Zarrella Show”s backstage-reporter Candy Crash, som er tilgængelige uden begrænsning på hendes profiler på sociale medier? Hvad er tv-stationens holdning til den åbenlyse modsigelse af ZDF’s retningslinjer, som sådanne udtalelser repræsenterer?

Tv-stationen sagde: “De bidrag og citater, der blev citerede, er ikke forbundet med en ZDF-produktion og blev ikke skabt under ZDF’s redaktionelle ansvar.” Svaret: ZDF lader til at være ligeglad.

Schlager.de spurgte medieekspert professor Jo Groebel, hvad han synes om det: “Jeg ser det som ekstremt kritisk at nedgøre folk. Desværre er dette en del af det, der er blevet en fælles historie om hadefuld tale, ondskabsfuldhed og nedgørelse. Ytringsfrihed eller ej. Det er generelt betagende, hvordan nedgøring er blevet normalt i et utroligt følsomt samfund, når det kommer til alle former for diskrimination. Det er meget uanstændigt og bidrager til, at vores samfund ikke ligefrem fremmer den filantropi, som vi har haft ret til at forvente i lang tid.”

Og i retning af ZDF siger Groebel klart: “Ud over den juridiske side vil jeg nu, især med Giovanni Zarrella Show, som er orienteret mere mod familieunderholdning, altid råde til ikke at tage afstand fra det – men at gøre det klart, at i en sådan sammenhæng betyder ytringsfrihed ikke automatisk, at du kan overtræde de mest grundlæggende regler for anstændighed og diskrimination. Dette er en del af en stor pakke, hvor nedværdigelsen af mennesker – se Oliver Pocher-dillen – er blevet en selvfølge. Den eneste kalkule er tydeligvis at skabe overskrifter og få succes.”

Candy Crash har endnu ikke reageret på Schlager.de’s henvendelser.

Kilde: Schlager.de

Det skal du læse