ESC: Disse succeser og fiaskoer går over i historien

Eurovision Song Contest (Melodi Grandprix) er formentlig den største sangkonkurrence i verden. Tidligere var det også attraktivt for adskillige schlagerhits. Vi ser tilbage på deres succeser og fiaskoer.

Freddy Quinn var en af ​​1950’ernes største schlagerstjerner. I 1956 var den Wahl-Hamburgeren i starten af ​​det første ESC. I Lugano i Schweiz sang Freddy Quinn sangen “So geht das jede Nacht”. Fakta: Konkurrencen foregik for lukkede døre. Schweiziske Lys Assia vandt premieren. Hvilket plads Freddy Quinn endte på, vides ikke den dag i dag.

Conny Froboess, kultstjerne fra 60’erne. Hun var en barnestjerne i det unge Vesttyskland. I 1951 havde hun et stort hit med “Pack die Badehose ein”. Det næste højdepunkt fulgte elleve år senere. Ved ESC i Luxembourg sang hun sin sang “Zwei kleine Italiener” og blev nummer seks.

I 1966 fandt ESC igen sted i Luxembourg. Østrig sendte en helt særlig kunstner i opløbet: Udo Jürgens. Den senere Schlager-legende vandt denne konkurrence med “Merci Chérie”. Det var den første østrigske sejr ved ESC. I øvrigt: Conchita Wursts succes i 2014 var den anden sejr for Alpe-republikken. De måtte vente næsten 50 år på fornyet succes der.

I 1968 blev ESC udsendt i farver for første gang. Nordmanden Wencke Myhr startede for Tyskland med “Ein Hoch der Liebe”. Hendes gule kjole vil ikke blive glemt. Myhre nåede 6. pladsen.

Katja Ebstein var en af ​​de mest succesrige kandidater i tysk ESC-historie. I 1970 indtog hun tredjepladsen med “Wunder gibt es immer wieder”. I 1971 konkurrerede hun igen for Tyskland (“Diese Welt”) og kom på podiet igen. I 1980 vendte Ebstein tilbage til ESC. I Haag fik hun andenpladsen med “Teater”.

Mary Roos & Vicky Leandros: 1972 var deres år. De to schlagersangerinder optrådte ved ESC 1972 i Edinburgh. For Tyskland startede Mary Roos med “Nur die Liebe lässt uns leben” og nåede en god tredjeplads. For Vicky Leandros gik det bedre: Med “Apres toi” vandt hun konkurrencen for Luxembourg. Det var i øvrigt ikke hendes første Grand Prix-optræden. I 1965, som 13-årig, blev hun nummer fire. Mary Roos blev også en gentagelses i 1984. Med “Aufrecht geh’n” nåede hun plads 13.

Ireen Sheer deltog i ESC tre gange: 1974 for Luxembourg i Brighton, 1978 for Tyskland i Paris og 1985 igen for Luxembourg i Göteborg. Hendes mest succesrige resultat var dog hendes ESC-debut i 1974. Med “Bye Bye, I Love You” blev hun nummer fire.

Schlagersangerinden Lena Valaitis havde nærmest en sensationen i sækken. I 1981 opnåede hun en sensationel andenplads med Ralph Siegels sang “Johnny Blue”. Det var et af de mest succesrige resultater i tysk ESC-historie. Bucks Fizz for Storbritannien endte med at vinde showet.

1982 var et historisk år. Nicole vandt ESC i Harrogate, Storbritannien, med sejrs sangen “Ein bisschen Frieden”. Det var den allerførste succes for Tyskland. Den 17-årige, der var den eneste tyske vinder indtil 2010, samlede 161 point. For elleve år siden sluttede Lena Meyer-Landrut striben af ​​uheld efter næsten tre årtier.

I 1989 havde Schweiz æren af ​​at være vært for ESC. Der optrådte Nino de Angelo for Tyskland med sin sang “Flieger”. Selvom sangen er komponeret af poptitanen Dieter Bohlen og dermed faktisk garanteret et hit, kunne Nino de Angelo kun indtage en 14. plads.

Desværre lykkedes det heller ikke for bandet Münchner Freiheit at imponere ved ESC-finalen i Irland i 1993. Med sangen “Viel zu weit” landede bandet kun som nummer 18 ud af 25. Selvom de ikke kunne inspirere publikum med deres ballade, vil de stadig have gjort indtryk. For både bandet og instrumenterne og scenes var helt i hvidt. Desværre hjalp det dem heller ikke i sidste ende…

I 2001 fandt ESC sted i København, Danmark. Stadionstemning og endnu en gang en vinder, som ingen havde i tankerne: Med Tanel Padar, Dave Benton & 2XL fra Estland vandt et bidrag fra Østeuropa for første gang. Aftenen blev åbnet af schlagerstjernen Michelle. Hun endte på en respektabel ottendeplads med “Wer Liebe lebt”.

Kilde: Schlager.de

Det skal du læse