Truer kunstig intelligens karrieren for schlagerstjernerne

Det er på mange måder et sørgerligt emne: Kunstig intelligens (AI) er ved at revolutionere vores verden. Den ændrer den måde, vi arbejder, lærer og kommunikerer på. Men vil det også vende op og ned på musikbranchen? Vil den gøre stjerner som Helene Fischer, Andrea Berg, Beatrice Egli eller Vanessa Mai overflødige? Den seneste udvikling inden for AI-genereret musikskabelse rejser netop dette spørgsmål.

AI’s fremmarch inden for musik

Fremskridtene inden for AI er betagende. Værktøjer som Soundfuls AI Music Generator eller Boomy gør det muligt at skabe nye sange med et tryk på en knap. Og det går endnu længere: Googles MusicLM kan for eksempel endda lave musik ud af tekst.

Disse teknologier bruger neurale netværk til at producere musik i forskellige stilarter og af forskellige kunstnere. De analyserer eksisterende musik, lærer af den og skaber derefter deres egne kompositioner. Selv komplekse musikalske elementer som melodi, harmoni og rytme kan forstås af disse AI-modeller.

Betydning for etablerede stjerner

Hvad betyder det for etablerede stjerner som Helene Fischer eller Vanessa Mai? På den ene side kan AI-værktøjer hjælpe dem med at forbedre deres musik eller udforske nye kreative veje. På den anden side kan de også blive en alvorlig konkurrent.

Forestil dig, at en AI-model kunne producere et nyt hit i stil med Helene Fischer – og på få sekunder. Ville det ikke sætte spørgsmålstegn ved kunstnerens egen rolle? Og hvad sker der, når AI-genereret musik bliver så god, at den ikke kan skelnes fra menneskeproduceret musik?

Juridiske konsekvenser

De juridiske konsekvenser af AI-genereret musik er stadig uklare. Hvem ejer ophavsretten til en sang, der er skabt af en AI? Er det udvikleren af AI-modellen, brugeren af værktøjet eller AI’en selv? Og hvad med aflønning?

Disse spørgsmål rejser en række etiske og juridiske udfordringer, som stadig mangler at blive løst. Men én ting er sikkert: Musikbranchen bliver nødt til at forholde sig til disse spørgsmål.

Et dystert billede?

Selvom udsigten til AI-genereret musik kan være skræmmende, tegner det ikke nødvendigvis et dystert billede. Det giver også muligheder: nye kreative muligheder, adgang til musikproduktion for flere mennesker og muligheden for at tage musikken i nye og spændende retninger.

Det er dog klart, at AI kommer til at spille en stor rolle i musikken i fremtiden. Spørgsmålet er ikke om, men hvornår og hvordan. Og mens vi venter på svarene, kan vi kun håbe, at kunstnere som Helene Fischer og Vanessa Mai bevarer deres unikke magi, som ingen kunstig intelligens nogensinde kan kopiere.

Kilde: Schlagerfieber.de

Hvad er jeres holdning til AI emnet ?

Det skal du læse