Stjernernes økonomiske op- og nedture

De fleste af de kendte kunstnere i schlagerbranchen har spændende liv, mange fans og kan også se frem til økonomisk velstand. I nogle tilfælde oplever de imidlertid økonomiske nedtur, der bliver offentlige og ofte betyder en karriere knæk. I tider med sociale medier og hurtigt spredte shitstorms fører finansielle kriser hurtigt til kroniske negative overskrifter eller endda varig skade på ens image. Vi viser nogle af de mest fremtrædende eksempler på schlagerstjernernes økonomiske op- og nedture.

Dommer Dieter Bohlen
Foto: TVNOW / Stefan Gregorowius

Dieter Bohlen

Dieter Bohlen, “pop-titanen” og schlager-far til stjerner som Marie Wegener og Ramon Roselly, lever et godt liv. Økonomisk kan han på ingen måde klage i dag. Rigdoms Magasinet “Vermögencheck” anslår Dieter Bohlens formue til omkring 135 millioner euro (pr. Februar 2020) – (Ca. 1.003.860.000,00 Dkk). Bare at optage en enkelt sæson af den succesrige serie DSDS skulle give ham over en million euro hver gang.

Men Bohlen oplevede en alvorligt økonomisk nedtur i slutningen af ​​1980’erne. Selvom han ikke gik konkurs på det tidspunkt, viser hans eksempel, hvordan stjerner spiller og i nogle tilfælde også kan køres i ruin.

På det tidspunkt faldt Bohlen i “kløerne” på finansbedrager Jürgen Harksen. Siden slutningen af ​​1980’erne og frem til begyndelsen af ​​1990’erne var det forskellige velhavende borgere, især i Hamborg, der i alt brugte mere end 100 millioner mark. Til gengæld lovede han dem afkast på mere end 1.300 procent, der kunne foretages med oliehandler. I 1993, da fidusen for længst var kommet frem, flygtede Harksen til Sydafrika, indtil han endelig blev udleveret til Tyskland i 2002.

Dieter Bohlen var også i stand til at vinde over Harksen med sit firma “Nordanalyse”. Hans opløste livsstil og snyderens fede natur overbeviste også poptitanen. Dette investerede tre millioner mark i Harksen. Efter handling mod Harksen forsikrede han Bohlen om, at han ville tilbagebetale pengene plus en fratrædelsesgodtgørelse på 600.000 mark. Imidlertid måtte Bohlen anvende tungt artilleri for at få Harksen til at gøre det.

Disse og andre anekdoter om Bohlen og andre berømtheder findes i Harksens bog “Wie ich den Reichen ihr Geld abnahm (Hvordan jeg tog penge fra de rige)”, der blev offentliggjort i 2006. I øvrigt var Bohlen ikke det eneste offer for Harksen fra musikbranchen. Udo Lindenberg mistede også til Harksen. I Lindenbergs tilfælde var det ikke et spørgsmål om flere millioner, men mindst omkring 100.000 DM.

Foto: TVNOW / Stefan Gregorowius

Wendler

Michael Wendlers karriere er også præget af op- og nedture. Schlagerstjernen med hits som “Egal”, “Sie liebt den DJ” eller “180 grad” har kæmpet med økonomiske problemer siden 2016. Firmaet med hans daværende kone Claudia Norberg “CNI Records” måtte på det tidspunkt anmode om konkurs. Det åbne handelsselskab, der var Michael Wendlers pladeselskab indtil 2007, og hvor han siges at have haft en andel på næsten 50 procent til tider, kunne pludselig ikke længere eksistere. Wendler, der understregede, at han stod ved sin kone, kunne ikke engang imødekomme kravet på omkring 180.000 euro.

Siden dette tilbageslag har Wendler gentagne gange kæmpet med skattekontoret og hans gæld. Men i et stykke tid nu – siden begyndelsen af ​​2020 – virkede det som om Wendler langsomt kunne frigøre sig fra gældsfælden. Fordi han havde en lukrativ kontrakt med tv-stationen RTL indtil udgangen af ​​2021. Ud over Dieter Bohlen blev han booket til talentprogrammet DSDS. Han havde også en bryllupsforestilling med sin kone Laura, og der var også planlagt et separat musikprogram. Som om det ikke var nok, bookede supermarkedskæden Kaufland ham også til en større reklame.

Men alle tilbud er nu annulleret. Fordi Michael Wendler fra den ene dag til den anden spredte sammensværgelsesteorier og farligt kendskab i forskellige sociale netværk som om ud af ingenting. Hans offentlige udsagn sikrede, at Kaufland slettede reklamekampagnen, og RTL modsatte sig også tydeligt Wendler og hans udsagn. Man tog ikke kun afstand fra han udsagn, man klippede ham bagefter ud fra de allerede færdige episoder af DSDS.

Siden da er nyheder om Wendler og hans nye kone, Laura Müller, dukket op igen og igen, der taler om konkurser og voksende gæld fra ham. Disse skal nu endda beløbe sig til omkring en million euro. Wendlers formue blev anslået til kun 50.000 euro i begyndelsen af ​​2021.

Situationer og sager som Wendlers er et klart bevis på, at mange penge ikke beskytter mod at miste næsten alt hurtigt. Men det er ikke kun overdådige livsstil, der altid fører til ødelæggelse. Fordi de, der f.eks. tjener færre penge, ofte fristes til at finde billige lån, når de foretager større indkøb. De udgør også risikoen for totalt tab. Derfor ved lånesøgning er det altid vigtig at være opmærksom på forskellige aspekter. Dette er den eneste måde at undgå at få tvivlsomme tilbud og bringe dine penge i fare som schlagerstjerner.

Michelle

Den eneste kvinde på denne schlagerstjerneliste er Michelle, der har sunget sig ind i hjertet hos tyske schlagerfans siden 1993. Allerede med sin første single “Und heut’ Nacht will ich tanzen”, fik hun succes næsten natten over. Pladen var et øjeblikkeligt hit i schlagerparaden og bragte Michelle ind i ZDF-hitparaden. Fra da af indspillede Michelle en række plader og gjorde utallige optrædener på radio og tv.

Fra begyndelsen af ​​2000’erne måtte Michelle dog kæmpe med mere alvorlige tilbageslag. I april 2003 led hun for eksempel kort før en koncertoptræden et mindre slagtilfælde. Fra dette var hun imidlertid i stand til at komme sig hurtigt og fuldstændigt. Michelle led også af alvorlig depression i lange perioder. Ifølge hendes egne udsagn skulle blandt andet et selvmordsforsøg have fundet sted på et eller andet tidspunkt.

En anden hændelse fandt sted den 25. maj 2004. Michelles barnepige på det tidspunkt fandt hende pludselig kollapset i Michelles lejlighed. Michelle som dengang var 32 blev straks ført til en klinik i Köln, hvor hun endda skulle ligges i koma for at være på den sikre side. Det blev sagt, at Michelle kollapsede efter svær dehydrering. Som et resultat af de beskrevne begivenheder og som den ultimative konsekvens af sammenbruddet trak Michelle sig midlertidigt ud af den schlagerbranchen,

I 2005 måtte hun lukke sin hundesalon, som hun forsøgte at tjene penge på bagefter. Men det var et lille, første økonomiske tilbageslag, hvis man ser på hendes andre og efterfølgende vanskeligheder.

I 2007 måtte hun sælge sine to ejerlejligheder – Ved at gøre det fik hun dog kun en brøkdel af de oprindeligt betalte penge tilbage. Hendes villa på 1,8 millioner euro, som blev finansieret med lån, var allerede tvangsolgt et år tidligere. Kontoopgørelse 150.000 euro.

Ifølge rapporter udgjorde hendes gæld omkring 500.000 euro på det tidspunkt. I 2008 indgav Michelle endelig en personlig konkurs. Rapporter på det tidspunkt sagde også, at Michelle måtte leve af omkring 1000 euro om måneden.

Men Michelle var i stand til at slippe af med al sin gæld med tiden. Hun har udgivet seks studioalbum igen siden 2009 og var to gange repræsenteret i DSDS-juryen. Forskellige toure og live forestillinger hældte også penge tilbage i kasseapparatet.

Foto: Jan Roeder

Roberto Blanco

Roberto Blanco har sunget „Ein bisschen Spaß muss sein“ siden 1997. Dette motto gjaldt dog ikke stjernen i tyve år. Fordi Roberto afslørede i 2014 sine aktiver til Amtsgericht Kehlheim. Kort før havde han skilt sig fra sin kone, Mireille. Som et resultat var der en tvist om underholdningsbidrag. Hans ekskone krævede hele 150.000 euro i underholdningsbidrag, som Blanco ikke var i stand til at betale.

Blanco var dog ganske afslappet over konkursen. Han understregede flere gange, at hans nye kone, Luzandra Strassburg, lederen af ​​et kunstnerbureau, havde givet ham økonomisk støtte. Hun lavede mad til ham, og han fik lov til at køre hendes dyre bil. Hun betalte også for parrets leje og finansierede Blancos kontorlokaler i München. Hvis Blanco gik ud for at spise, blev han ifølge hans egne udsagn ofte anerkendt og normalt inviteret af udlejeren.

Blanco adresserede endda sin afslappede måde at håndtere sin konkurs på med en parodi på sit eget hit. I 2014 optog han og reklamebureauet Jung von Matt f.eks. En video til Sixt-biludlejningsfirmaet med titlen ”Ein bisschen spar’n muss sein” (En smule besparelse skal der være)”. Ifølge forskellige kilder klarer Blanco sig meget godt økonomisk i dag.

Foto: Semmel.de

Matthias Reim

Matthias Reim parodierede også en af ​​hans mest berømte singler, ”Verdammt ich lieb‘ dich” til Sixt-biludlejning.  I hans tilfælde blev sangen omdøbt til “Verdammt, ich hab nichts, ich miet bei Six (Damn, jeg har intet, jeg lejer af Sixt).”

I Reims-sagen involverede finanskrisen en gæld på angiveligt 13 millioner euro. I det mindste fortalte han det i 2001. Han gav sin manager og mangeårige ven Alfred Reimann som årsag til denne gæld. Reiman førte angiveligt ham igennem finanskrisen med dårlig forvaltning.

Dette kunne ske, fordi Reim havde givet sin ven generel fuldmagt over sin virksomhed i 1990. Som et resultat havde Reimann tilsyneladende begået fejl ved køb af fast ejendom, takeaways og endda et tagdækningsfirma og forårsaget gælden.

Hans manager blev fyret, og Reim blev tvunget til at anmode om personlig konkurs. Som vi fortalte i slutningen af ​​2019, er Matthias Reim imidlertid også kommet sig økonomisk igen. Han betragtes officielt som gældsfri. Det kan også skyldes hans musikalske succes i 2015, da han var i stand til at synge sig selv til nummer 1 i de tyske albumhitlister.

Andre prominente

Ud over de popstjerner, der nu er blevet præsenteret i detaljer, vil vi gerne afslutte med en lidt mere kort oversigt over yderligere tre eksempler fra scenen, der måtte kæmpe med økonomiske problemer.  De viser igen: Schlagerstjerner lever ikke altid – selvom du ofte mener det – i sus og dus.

  • Først og fremmest skal Wolfgang Lippert nævnes.Værten, entertaineren og schlagersangeren sang tidligere for eksempel ”Alles wieder tutti paletti” – en sang, der også skulle være ironisk i strid med Lipperts situation. Fordi Lippert også spekulerede i fast ejendom. I 1994 investerede han i den traditionelle biograf “Union” i Friedrichshagen, som blev købt af Treuhand, og i forskellige ejerlejligheder. At disse ikke betalte sig blev klart i 2002, året hvor Lippert indgav personlig konkurs. Imidlertid er Lippert nu også gældfri igen
  • Schlagerstjernen Werner Böhm burde sige noget til de fleste mennesker gennem sit hit ”Polonäse Blankenese”. I 1982 bragte dette karnevalshit ham mange penge. Kort efter blev de brugt igen. Syv år senere, i 1989, aflagde Böhm offentligt – han havde allerede massiv gæld her. I 1999 blev schlagerstjernen dømt til 14 måneders betinget fængsel for skatteunddragelse. I 2008 fulgte endelig personlig konkurs. Böhm sagde selv, at dette skyldtes hans manglende evne til at håndtere penge.
  • Corona Pandemien ramte også nogle schlagerstjerner hårdt.For nylig meddelte f.eks. Patrick Lindner, der tog andenpladsen ved Grand Prix for Folkemusik i 1989 med sit hit “Die kloane Tür zum Paradies” og dermed opnåede gennembruddet, sin økonomiske situation. Desperat rapporterede han, at han var på randen af ​​ruin. Lindner har ikke længere megen indkomst, og man ved ikke, hvornår forestillingerne kan starte igen. Man kan kun håbe, at situationen fortsætter med at slappe af, og at både sangere og fans snart vil kunne samles og nyde koncerter og begivenheder igen.

Kilde: Schlager.de

Det skal du læse