Nogle schlager-musikere er ved enden af ​​deres styrke

Flere og flere musikere aflyser deres koncerter eller stopper deres karriere helt. Stjerner som Matthias Reim, Jürgen Drews, Ireen Sheer, Michelle og talrige kolleger er slidt op, fordi de næsten ikke tillader sig selv at holde fri – af frygt for at blive glemt eller overhalet af andre musikere. Eller endda på grund af pengemangel. Den ideelle verden af Schlager, som vi kendte den, har tydeligvis for længst opgivet at eksistere!

Matthias Reim & Michelle: De er ved at være færdige

For et par uger siden blev alle Matthias Reims koncerter i september og oktober aflyst. Den sørgelige årsag: musikeren er udbrændt. For meget arbejde, for få pauser. En ond cirkel, og det er ikke første gang, at fans har været alvorligt bekymrede for hans helbred. I 2015 blev han endda behandlet på hospitalet for en hjertemuskelbetændelse. Hans tilstand på det tidspunkt var livstruende.

For syv år siden tillod han heller ikke sig selv at hvile – og betalte næsten med sit liv for det. Nu ønsker han at vende tilbage til scenen i december. For tidligt? Mange fans mener: absolut!

Hans tidligere partner er også ved at være ved enden af sin snor. Michelle er nødt til at udsætte sin jubilæumsturné til næste år på grund af alvorlige rygproblemer og siger: “Det river mit hjerte ud.” Men det, der skal ske, skal ske.

Marianne & Michael: Held i uheldet

Det var kun sekunder, der afgjorde liv og død i begyndelsen af marts. Michael Hartl fik et slagtilfælde, men heldigvis reagerede hans kone Marianne – og reddede dermed sin elskedes liv. “Han var lydhør, men han var allerede immobil. Jeg vidste inden for ti minutter: Det er et slagtilfælde. Jeg ringede straks efter ambulancen, og de kom med det samme,” fortæller Marianne i talkshowet “Riverboat”.

Det gode er, at de begge to altid har drøftet nødsituationen. “Hvis der sker noget med en af os, f.eks. et hjerteanfald eller et slagtilfælde, så er dette og dette meget vigtigt: Løft armen, blink med øjnene, grin, stik tungen ud, hvis du har et slagtilfælde. Og intet af det virkede,” sagde musikeren.

Han lå i kunstig koma i fire dage. Parret arbejder nu, så de kan opleve mange flere år sammen. De har indarbejdet en sundere kost og mere motion i deres dagligdag. Da sundhed er det vigtigste i verden, måtte de begge lære det på smertefuld vis – men var endnu en gang heldige i deres ulykke.

Jürgen Drews & Ireen Sheer: På et tidspunkt vil det ende

Jürgen Drews fejrede sin 77-års fødselsdag i april, kollega Ireen Sheer blev 73 år i februar. Hvad har de ellers til fælles ud over deres fødselsårti? Jo begge afslutter deres sangkarriere om få uger – af en trist grund. Jürgen Drews lider af nervesygdommen polyneuropati. Han planlægger allerede nu sin sidste optyræden til efteråret.

Kollega Ireen Sheer har også kæmpet med helbredsproblemer i de seneste måneder. Først en alvorlig rygoperation, så store problemer med hendes øjne og chokdiagnosen: trombose bag øjet. Heldigvis gik det hele godt, og i januar 2023 vil sangerinden gerne optræde for sidste gang for Florian Silbereisen – for derefter at nyde sin pensionering sammen med sin partner Klaus.

Sandsynligheden for tilbagefald er meget høj

Dette er blot nogle få af mange eksempler, der viser, at alting har sin pris. Presset for at få succes i schlagerbranchen er enormt, fordi der hele tiden kommer nye kunstnere til, som kan blive gode venner eller hårde konkurrenter. Resultatet er, at folk arbejder flittigt videre for ikke at lade nogen tage smørret af deres brød.

Psykolog Sonya Anders fortæller i forbindelse med sygdommen udbrændthed: “Sandsynligheden for tilbagefald er meget stor, hvis man tager fri uden ledsageforanstaltninger.” Det er vigtigt ikke at “falde tilbage i de gamle rutiner”. Desuden må de berørte spørge sig selv, om det er muligt at fortsætte livet på en sund måde på denne måde – eller om hele livsstilen måske skal tages op til fornyet overvejelse.

Vanessa Mai har f.eks. i et par år kun gjort det, hun har lyst til – og ikke det, der forventes af hende. Siden da er det gået meget bedre for den 30-årige. Måske skulle vi alle sammen tænke meget oftere over, hvad vi virkelig ønsker – og ikke bare lytte til vores hjerte, men først og fremmest også se på vores helbred …

Det skal du læse