Monika Martin “Für immer”

Kilde: Telamo.de (c) – Jan Weskott

Sangerinde, forfatter og producent Monika Martin præsentere hendes nyeste album. Værket hedder “Für immer”. Der er ingen sang der hedder det på CDén, men navnet siger meget, om kunstnerinden, hendes arbejde, hendes kreativitet og mennesket Monika Martin.

Monika Martin er nu i begyndelsen af hendes tredje årti, i hendes karriere. Det der begyndte i 1996, var ikke kun hendes vej ud i den store offentlighed, men mere en afgang. Monika Martin fulgte hendes lidenskab og liv, og elsker musik. Faktisk er det hendes musik i dag. Med hende, fra hende, forårsaget gennem hende. Med meget energi, vilje, prøve nyt, klare ideer, som hendes sange skal lyde, er hun blevet producent for hendes egen musik. Det er derfor at “Für immer” bliver kaldet for “værket” her. Monika Martin har oplevet hvert sekund af produktionen, bestemt og udarbejdet sammen med hendes team. Fra første version af sangen til det færdige værk. “Jeg begyndte arbejdet på denne CD for 1 1/2 år siden” fortæller hun og ligesom den kreative proces, var også udviklingen af “Für immer” fulgt af alle mulige følelser og det forstås, at det har været i en kunstnerisk følelses situation.

Jeg har altid en forestilling om hvordan det skal lyde og det har jeg arbejdet konsekvent på“, siger Monika og fortæller i samme åndedrag, hvordan hun samarbejdede med lyd mesteren, arrangøren, musikerne, kor og hendes forfatter og komponist. “Jeg arbejder hovedsagelig efter min følelse, Teamet har den tekniske “Know-How” og den strukturerede tilgang. Det supplere bare perfekt“, fortæller Monika og husker i denne sammenhæng et citat fra den franske filosof Joseph de Maistre: “Årsagen kan kun snakke. Det er kærligheden der synger…. det synes jeg passer perfekt på, hvordan min team og jeg skridt for skridt nærmede os temaet og derfor skabte noget nyt“.

Sådanne forklarer hun titlen “Für immer”. “Jeg er en meget loyalt menneske“, og fortæller at hendes loyalitet tilhøre disse mennesker, der musikalt har fulgte hende i årtier. “ For eksempel har jeg siden 1996 arbejdet med min stemme og det endelig slut mix er altid i samme optagelse studie, jeg er i tæt kontakt med mit team og ved, præcis hvor styrken ligger. I dette “Für immer” og igen.

“Für immer”, dette signalere også tidløshed, værket og lytterne. Endvidere overrasker og alligevel forbliver hun sig selv, det er hvad, Monika Martin handler om. Hendes fans elsker det, nye facetter fra Monika Martin. Netop, som de elskede Monika Martin, fra første takt. Ikke at forglemme fortiden, at vide hvor man kommer fra og fusionere med nutiden, skabe en lovende fremtid med nye musikalske facetter. Og det er Monika Martins store styrke. Det er ligegyldigt om der eksistere en skuffelse eller ej. Pop? Schlager? Eurodance? “Helt lige meget“, siger Monika, “Hovedsagen er om musikken, rører. Historien, som teksten fortæller, følelsen, der vågner op, det er det handler om. Og tegnet, det giver hele navnet, er en mindre sag“.

15 titler. Forskellige og alligevel af et stykke. Stemmen er en fællesnævner. Om det er ballader eller up-tempo beat, den musikalske forberedelsen er en oplevelse. Men den første single fra albummet “Das Gefühl” lader Monika Martin sine lyttere komme med på køretur i hendes musikalske verden. Dør til og ind i livet. Videoklippet til sangen er sigende. Monika i en cabriolet køre gennem Toskana. “Es fühlt sich verdammt gut an”, synger hun. Det er et udtryk for renhed i livet. Dette finder I også i “Ich tanze”. “Den sovende skønhed er forbi”, hedder det og rytmen fører dem gennem natten. Hun danser, giver sig helt til musikken. Det er en sang om den fundne frihed. Lyd, flimrende lyd, vidunderlig rastløshed. Må natten aldrig ende. For begge sange er der også på “Für immer” perfekte danse versioner.

En oplevelse er “Vor Lieben blind”. med en akustisk guitar får man den i hovedet. Historien er en kærlighed, der gennem hendes kraft glemmer alt andet. Dens tætte lyde, plus Monika Martins stemme, men alligevel kraftig og øm. Storagtig kor. Indtil sidste sekund er det en lytteoplevelse.

“Unschuldslächeln” er et andet højdepunkt på CDén. En perfekt melodisk rock sang og temaet er ikke ukendt for os mennesker: Et uskyldig smil gør at du glemmer fortiden og det er svagt. Selv om rollerne godt kan vende… Det er sangens fulde intensitet, sensitivitet og personlighed. De er som perler, iriserende som i musikkens bølger udvikler deres farver i fuld farve. Sange som “Tanz im wind”. En ballade. Minder om et særligt menneske. Om Monika Martins far. En opfinder, tekniker, et vågent sind, der efterlader et varigt minde i barnet Monika med sin evne til at forklare sammenhængende. Situationen er den samme med “Mehr als ein Freund”. Et menneske dør. Vil blive revet ud af livet. “Det er en sand historie”, siger Monika og det var vigtigt for hende, at lade minderne leve videre i denne sang.

“Ich bin da für dich” er en sang om venskab. Stille, med begyndende harmoniske melodier, der forsigtigt vokser, til endelig at fusioner i en stor ballade og lander forsigtigt i slutningen til lyden af en akustisk guitar.

Og der er også en “Hinter jedem Fenster”. Her i en unplugged version. Sangen blev udgivet for første gang i 2013, der var sangen – i en reduceret version – et højdepunkt fra Monika Martins succesfulde, seneste solo Tour. “Det er et ønske for mig at genoptage sangen i denne version. Det ønske har jeg nu opfyldt”, siger hun og tilføjer: “Med “Für immer” er en anden drøm gået i opfyldelse. Jeg vil overraske, udvikle mig selv og stadig være Monika Martin. Som man kender mig…. og: Der er en sang på albummet, som jeg har båret rundt på i 15 år. Den var aldrig færdig, altid manglede der noget. Sangen var inde i mig og har altid meldt sig. Nu passede det pludseligt, fordi livet har sat kurs. Jeg var i stand til at afslutte historien og nu er sangen befriet og får lov til at gå sine egne veje. Den hedder “In deinem Zimmer brennt noch Licht“.

Monika Martin. Der er flere grunde til at “Für immer” er den perfekte titel for det fremragende, nye album fra Grazerinden.

Album „Für immer“ udkommer d. 11. maj 2018 fra TELAMO. Det kan forudbestilles her: Für Immer

Det skal du læse