Hvem er ansvarlig, hvis stjernerne annullerer koncerter?

I dag kan man forsikre næsten alt: mobiltelefon, cykel, briller, bagage – internationale popstjerner forsikrer endda visse kropsdele. Man kan argumentere for nødvendigheden. Andre forsikringer er på den anden side endda obligatoriske, som f.eks. Sygesikring. En privat ansvarforsikring er også anbefalet. I visse erhvervskategorier er en livsforsikring også afgørende.

Men hvad sker der, når schlagerstjerner med fyldte arenaer annullerer koncerter? Hvem sidder tilbage med ansvaret?

For nylig meddelte Vanessa Mai, at hendes 2019-planlagte tour “Schlager 2019 – The Arena Tour” bliver udskudt indtil videre. Årsagen gjorde mange fans vrede. Som Vanessa forklarede på Facebook, er hun for tiden involveret i en kreativ proces, der skaber mange nye sange, som hun har brug for mere tid til. Billetterne kan refunderes.

I år 2018 måtte Schlager-dronningen Helene Fischer aflyse adskillige koncerter på grund af en infektion i luftvejene. Det koster mange penge, for i alle sammenhænge er der for de forskellige parter involveret penge i koncerterne. Udover kunstneren, som kun modtager deres gebyr, hvis de rent faktisk udfører koncerterne, er billetudbydere, rejsebesætningen, produktionsselskabet og merchandise-sælgeree, er mange flere involveret i den aflyste aftale.

Afhængigt af størrelsen af arrangementet, opstår der hurtigt skader i det femcifrede område. I tilfældet hvor Helene Fischer, måtte annullere i alt syv koncerter med i gennemsnit 10.000 besøgende pr. show, forklarer forsikringseksperten Matthias Glesel, at der vil være et tab på ca. 4,2 millioner euro. Hvem betaler for den skade?

Det er vigtigt, at arrangøren forsikrer sig. Fordi hovedparten af udgifterne forbliver hos arrangøren. Det koster tid og personale at finde udskiftningsdatoer. Arrangørerne indgår en afbestillingsforsikring, der træder i kraft, når begivenheder som følge af vejr, strejker, personskade eller værre grunde som angreb eller terrorangreb, skal annulleres. Dette omfatter også sygdomssvigt, hvilket i begyndelsen af 2018 skete med Helene Fischer.

Sygdommen skal også certificeres af en læge. For eksempel kontrollerer man, om sygdommen og lægen er troværdig, og om kunstneren selv har forårsaget sygdommen, fordi han eller hun ikke har lagt vægt på sundheden.

Kunstneren behøver ikke at forsikre sig selv. Hvis en koncert skal annulleres, fordi kunstneren er syg og en optræden er umulig, er der ingen erstatningskrav. Der udbetales dog ingen lønninger. Situationen er anderledes, hvis sangerinden eller sangeren er ansvarlig for, at optrædenen skal annulleres. Fordi dette fører til et kontraktbrud, og så skal en ansvarsforsikringen skal være effektiv.

Men koncertbesøgende lider også. Skal de forsikre sig selv? Hvis det kun er koncertbilletten, er det ikke det værd. Til sidst holdes arrangøren ansvarlig for en koncertaflysning og skal passe på, at arrangementet kan afvikles på et andet tidspunkt, eller hvis billetterne refunderes. Men koncertgæster, der tager en tur for sig selv og booker et hotelværelse, kan sikre sig med rejseafbestillings-forsikring.

Kilde: Schlager.de

Det skal du læse