World Music Day: Tysk Schlager går verden rundt

Mere end tysk

Tysk schlager er en succesfuld model. Men sangene er ikke kun populære i Tyskland, Østrig og Schweiz. I anledning af World Music Day, som var i forgårs d. 1 okt, introducerer vi dig for nogle schlager stjerner, der er succesfulde over hele kloden.

Siden 1975 er World Music Day blevet fejret hver 1. oktober. Det internationale musikråd kaldte denne feriedag til live, for at få et bredt udvalg af musikstile rundt i verden og for at give en international udveksling af erfaringer; endelig forbinder musikken på en enkel og fredelig måde, uanset hvor i verden du er. Og også melodien og tekster af Schlager og Volksmusik høres langt ud over den tysktalende verden.

Billede: Helene Fischer Facebook

Helene Fischer: En international stjerne

Hun er hitlistens dronning med potentiale: Helene Fischer. Sangerinden har verden rundt skabt sig et navn. I 2013 skabte hun med sit album “Farbenspiel”, ikke kun i Tyskland men også Østrig og Schweiz, en førsteplads på hitlisterne. Og det går endnu længere i fremmedsprogede lande: I Danmark og Holland landede Helene Fischer med “Farbenspiel” på top ti hitlisten. Ikke underligt, at det musikalske værk i foråret modtog 10 gange platin, hvilket gjorde det til landets bedst sælgende album siden 70’erne. Således slog Helene Fischer rekord.

I øjeblikket fejrer schlager sine stjerner. Stjerner som Helene Fischer og Andreas Gabalier skaber sig navne, nationalt som internationalt. De synger ikke engelske poptekster eller rockede hitliste-stormere, men kun tysk musik. Til dette en smule popo, svingende hofter, klappen og dansen. Korte kjoler er meget velkomne.

Billede: Semmel.de

Andreas Gabalier rocker rundt om kloden

Allerede ved ski WM i 2015 championships i Vail, rockede Andreas Gabalier ved en gratis koncert for sportsfan. Men også i Singapor erkender og elsker man bjergmanden: Allerede i 2013 var Gabalier gæst ved en Asia oktoberfest og sørgede for en livlig atmosfære og forståelse for Volks-Rocks´n´Roller stil. Det gik så godt at Gabalier var booket i hele 2017. På Facebook skriver han: “Singapore. Tigeren på sporet. Vi vil rigtig opvarmen for asiatiske fans”.

Billede: Universal-music.de / Dominik Beckmann

KLUBBB3: international schlager

De succesfulde KLUBBB3 har været kendt siden dannelsen med det formål at lave ren schlager og gøre det til et internationalt musik projekt. Det er naturligvis også en besættelse, for mens Florian Silbereisen har tysk pas, stammer Jan Smit fra Holland og Christoff kommer fra Belgien. Deres hits fra drengene på flere sprog: Så ved siden af den tyske version af sangen “Das Leben tanzt Sirtaki” er f.eks. også på en hollandsk version “Het Leven Danst Sirtaki”. Og naturligvis er de tre sangere også i Belgien og Holland i radioen og på Scenen.  I begyndelse af sidste år fik de fra Belgiske Rundfunk en “Goldenen Antenne” overrakt.

En østrigsk DJ har erobret verden

Når man snakker om schlager stjerner, der også fejrer international succes, må der naturligvis ikke mangle en: DJ Ötzi. Med hans “Anton aus Tirol” i 1999 tog han springet over grænsen fra hans hjemland Østrig. Men hans største succes kom et år senere: Med hans cover nummer af Bruce Channels sang “Hey Baby” fra 1961, erobrede DJ Ötzi verden over hitlisterne. I Storbritannien og endda i Austrailen klatrede han på 1. pladsen på hitlisten. Han var endda den første østrigske kunster overhovedet, som af briterne fik tildelt en guld- og platinplade.

Succes recept?

Volks Rock´n Roller Andreas Gabalier brøler med sin rockede stemme, mens Helene Fischer er afhængig af hendes udseende, præcis som Andrea Berg, der gerne optræder lidt ond. Men hvor kommer den internationale Hype om schlager fra? Tallene viser: I de sidste årtier er der ikke nogen anden musiker, der har ligget på album hitlisten i Tyskland, som Andrea Berg: Det lykkes hende med hendes mesterværk at ligge 701 uger på hitlisten af 100 bedste album. Nemt efterfulgt af Helene Fischer, der stormede det internationale marked med 533 uger. Til sammenligning: Popsanger Robbie Williams har f.eks. “Kun” 463 uger på hitlisten.

[affilinet_performance_ad size=728×90]

Frem for alt er det den tyske pop-schlager, der tiltrækker folk verden over. Da den er frisk, dynamisk og moderne. Derudover er teksterne på tysk, ledsaget med harmoniske melodier og frem for alt dansebar. Sangene handler ofte om hjerte sorg eller den store kærlighed, hvilke er temaer, der interesser de unge mennesker.

Tyske stjerner er internationalt store

Ikke kun Helene Fischer er et internationalt forbillede. Også Herbert Grönemeyer er ikke fremmed i andre lande: I efteråret 2013 tournerede han med “I Walk”, hans engelsk-sprogede album, gennem Amerika. Og der var de store byer på programmet: New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago…Mens Grönemeyer i Tyskland fylder stadioner op, optrådte han på sin Amerikanske Tour i mindre klubber. I autentisk atmosfære vandt han hurtigt amerikanernes hjerter.

I Tyskland er Heino personificeringen af volksmusik og schlager – internationalt er han manden med de mørke solbriller. Heino er siden 80’erne regelmæssigt på scenen. Han tournerede også gennem Sydfrankrig og fik skabt sig et navn.

Semino Rossi og Hansi Hinterseer i Danmark

Nu og da rejser de store schlager-musikere som Hansi Hinterseer og Semino Rossi på deres Tour til udlandet. I Danmark står de på scenen. De tyske schlager-stjerner er velkomne der.

Kilde: Schlagerplanet.de

Det skal du læse