Schlagerland

Bilder : ARDFoto.de
Bilder : ARDFoto.de
Bilder : ARDFoto.de

Tyskland er Schlager Land. Hvad er det der gør Tyskland til Schlager Land og hvordan ser det egentlig ud? Og hvad gør det så uimodståeligt? Filmen ser på provinsen og den store scene i byen, hvor Schlageren bor og søger efter spor af fænomenet af den tyske masse kultur. Der ses bag kulisserne og spørges om den personlige baggrund og følelsesmæssige møde mellem publikum og kunstner. Rejsen gennem Schlager land fører til berømte kunstnere, unge sangere og deres loyale fans.

Styrmanden i tysk popkultur

Fra “Capri-Fischern” til “Greichischen Wein” til “Atemlos” har Schlageren i årtier leveret mange sange, har fulgt mange generationer op gennem livet og videre. Genren har ændret sig meget, siden den tyske underholdningsmusik blev differentieret som tysk pop, Hip – Hop eller Chanson, og ikke alle går under begrebet “Schlager” mere, og det er ikke et genre navn, men succesen af en sang med kriteriet: Sprogligt er ordet Schlager ikke andet end den tyske betegnelse for “Hit” eller ”Pop”.

I dag hører millioner af mennesker hits fra Andrea Berg og Helene Fischer. Schlager er styrmanden i den tyske popkultur, der kommer ud over en moderniserings krise. Hvad Schlager aldrig er sluppet af med, er som et opium for småborger. Billedet af den hæslige tyske schlager fortsatte helt op til halvfemserne. Ingen hits er bedre end sin tid og er igen moderne. Vi er i en fase med ekstreme sociale omvæltninger. Hvad ligger mere nært, end at samles ved kaminen og være følelsesmæssigt sentimental.

Fra Helene Fischer til den nye kunstnerinde Franziska Wiese

På rejsen gennem Schlager Land møder man gamle og unge stjerner, som Helene Fischer og Florian Silbereisen, til Roland Kaiser, Costa Cordalis og Gitte Henning, til den østlige schlager stjerne Frank Schöbel og Ute Freudenberg. Filmen følger nytilkomne Franziska Wiese, der af hendes pladeselskab, er udråbt som ny schlager stjerne, og om op og nedture i branchen, hvordan de spreder god stemning og hvilket pres der er bag kulissen, konkurrence og høj faglighed.

Subjektive blik på den musikalske omrejsende cirkus

Film Teamet tager med Jürgen Drews på en lille koncert maraton og fester sammen med fans i en Bottroper Schlager pub. Teamet træffer de mennesker, der styre Schlageren bag kulissen, taler med skribenterne, producenten og komponisten Ralph Siegel, Jean Frankfurter, Kristina Bach og Electrola pladeselskabschef Jörg Hellwig og producenten af de store TV Schlager show Michael Jürgens. Resultatet er en subjektiv, men ikke et evaluerende blik på et stort omvandrende cirkus, fra en sommer open air fest efter den anden, med skøn festlige soundtracks – på finde på nyt.

En Film af Arne Birkenstock

Kilde: DasErste.de

Kan ses på TV d. 22.02.2017 kl 23:00 på DasErste