Sangeren Jay Khan

Billede: Jay Khan Web

Indtil han var fire år, boede Jay med sin familie i den engelske hovedstad, derefter fulgte flytningen til Berlin. 1998 ønskede Khan at vende tilbage til London, men blev dog hos sin far i den tyske hovedstad. To år senere afsluttede han gymnasiet med et karaktergennemsnit på 1,6 hvilket svarer til en dansk karakter på 11. Efter sin skoletid vente Jay tilbage til England, for at studere journalistik i et par semestre.

Det startede med “pligt”…

I en alder af 15 år blev Jay engageret som sangskriver af musikproducenten Mark Dollar. Den ivrige tennisspiller afviste en chance som professionel atlet. At det var den rigtige beslutning, skulle det vise sig i 2003. Jay skrev i alt syv numre på debut albummet “It’s Done” fra bandet “Overground”. Albummet fik en placering på 1 pladsen på hitlisten og fik også platin. Sangen “Schrick mir´nen Engel” opnåede i Tyskland, Østrig og Schweiz en 1. plads på hitlisten. Den sjælefuld ballade   er skrevet af englænderen.

Derefter fulgte det “frie valg”….

Hans egen musikalske gennembrud fik han i 2005, som medlem i det internationale boyband “Us5”, som blev skabt af musik mogulen Lou pearlman (f.eks. Backstreet Boy, N Sync O-Town, Natural) gennem et reality show “Big in America”. “Big in America” dokumenterede bandet  i 2 sæsoner, som blev vist i 18 lande. Foruden i Tyskland fejrede bandet også stor succes i Amerika, Rusland, Japan, Spanien, Polen og England.

I Amerika fik Jay med US5 en 6 plads på salgs hitlisten med bandets debut single “Marie”. Allerede efter en uge havde de solgt over 600.000 singler og opnåede guld. I Juni 2005 besad Khan & Co’s debut på 1. pladsen på den tyske media control hitliste, hvor den lå i 5 uger og opnåede platin status.

Inden for bandet fungerede han foruden som rollen forsanger, også som sangskriver, producent og var medansvarlig for de gode top placeringer. ni top 10 hit. herunder nr. 1 singlen “Maria”.

Som forfatter, producent lige som kunstner har Jay modtaget platin og guldpriser samt adskillige nationale og internationale awards (bl.a. Viva Comet, Bravo Otto, Goldene Kamera, Kids Choice Awards, Jetix Award, Steiger Award m.m).

Sammen med US5 tournerede Jay i de første 4 år rundt i verden. 90 % af alle koncerter var altid udsolgt. 2 særlige højdepunkter var Touren i England, sammen med Boyzone,  samt en verdens Tour med 30 shows i lande og på 3 kontinenter.

Da US5 efter 15 millioner solgte plader verden over, havde en pause, gik Jay tilbage til studiet.

Fra engelsk til Tysk….

I 2012 grundlage Jay bandet “Großstadt Freude” og tog med debut singlerne “Karrusel” og “Schloss” et spring ind på top 10 på den tyske radio hitliste, hans 3. single “Weil du zu mir stehst” blev en af de mest spillede sange i 2013 i radioen (over 2000 gange)

I 2015 blev Jay sammen med Ella Endlich engageret som musikalsk konferencier og sanger på Hit Varieté Festival “Atemlos” i det renommerede Berliner teater “Wintergarten”. Gennem det fælles samarbejde med Ella, kom han i kontakt med hendes far og schlager komponist Nobert Endlich, som Khan i dag arbejder sammen med. På grund af den store succes, blev Jay et år senere igen forbundet til 80ér produktionen “Relax i Wintergarten.

Over natten til hitliste stormer….

Siden slutningen af 2016 er Jay succesfuld som solokunstner i segmentet schlager og siden 2017 har været under industri veteranen Veronika Jarzombek, som allerede har hjulpet Yvonne Caterfeld og Linda Hesse til stor succes. Med hans 1 single “Dein Bodyguard” stormede Jay Khan ind på 1. pladsen på den tyske iTunes schlager hitliste og opnåede en top 10 på den konservative radio hitliste.

Også 2. single havde en historie og en besked…

For Jay Khan´s single “Sie steht auf Dirty Dancing” blev udgivet for første gang i USA fra filmen “Loverboy”. Han “tanzte” tilbage på top 3 på den tyske iTunes hitliste og blev udnævnt af Tysklands schlagerportal “Schlagerplanet” som den første “Schlager ambassadør”!

Med et schlager potpourri op til verdens rekord….

Specielt for den store lørdagsaften udsendelse af Florian Silbereisen “Schlager und Schnee – die KLUBBB3-Hüttenparty” producere Jay en unik schlager potpourri (24 berømte schlager sange fra de sidste 60 år) til rytmerne af megahittet “Despacito”. Sammen med den unge sangerinde Jenny Marsala, præsenterede Jay den usædvanlige sang om aften og fik et velfortjent stormende bifald og anerkendelse. Verdens rekorden blev et halvt år senere overgået af Marsala of Khan, da han med 27 schlager klassikere præsenterede med lyden fra den tyske rapper Bausa´s “Was Du Liebe nennst”.

Fra “Casanova” til toppen af radio hitlisten…

Inspireret af lyden fra sin barndom, “Casanova”, er Khan´s 3. single baseret fra hans ikoner som Abba og Roland Kaiser, pakket ind i moderne lyd og en frisk udseende. Allerede 5 uger før den egentlige udgivelse d. 18-5-2018. nåede “Casanova” at springe til toppen af den tyske radio hitliste.

Jay Khan ridder med Ralph Siegel og Dschinghis Khan til Moskva….

Ralph Siegel producerede for Fifa fodbold verdensmesterskabet i 2018 i Moskva, en ny udgave af verdenshittet “Moskau” fra 1979. For den tyske såvel den engelske version af sangen “Moskau! Moskau” blev Jay Khan personligt udvalgt af Ralph Siegel som sanger. Dschinghis Khan feat. Jay Khan er projekt navnet til den verdensomspændende udgivelse i begyndelsen af 2018. Også de to oprindelige medlemmer af Dschinghis Khan, Henriette Schöbel og Edina Pop, var med. TV premieren blev i midten af juni måned fejret i “Immer Wieder Sonntags” på ARD. På Youtube fik videoen der er produceret af Jay Khan på mindre end 3 uger 1 mio. klik.

Min mor er den bedste….

Med “Löwenherz” udgav Jay sit bedste personlige nummer. En sang dedikeret til det vigtigste menneske i hans liv, hans mor. For få måneder siden blev sangen fejret ved Stefanie Hertels mors-dags udsendelse og af den grund af dens popularitet, blev det besluttet fra den fødte englænder, at power balladen skulle udgives som den næste single.

Trods den svage klang og poppede melodi forbliver indholdet og “historien” en fast del i repertoiret fra den fødte englænder der er opvokset i Berlin – det er vigtigt for genren, af formidle besked.

Udmærkelser i schlager området:

Efter 3 single udgivelser i schlager genren fik Khan mange priser. Han fik prisen for bedste mandlige nytilkommer 2018 fra industriførende medie platform som “Smago” og “Schlagerplanet”.

TV/Live

I det sidste år var Jay Khan gæst i over 300 nationale og internationale TV shows. Uanset om det var som talk gæst, quiz eller game partner, gæste stjerne eller som kandidat, fuldførte Jay Khan udførte sin rolle med fuld tilfredshed, ved produktionsselskaber og TV stationer. På grund af hans retoriske færdigheder, spontanitet og erfaring er Jay altid en velkommen gæst.

Siden begyndelsen i hans schlager karriere, har Jay Khan været en regelmæssigt gæst i diverse udsendelser og radio live events. Over 24 millioner har set ham, om det var i ZDF Fernsehgarten, ved “Schlager des Sommers” med Florian Silbereisen, ved “Immer Wieder Sonntags” på ARD eller ved ZDF lørdag aften show af Carmen Nebel. Selv ved store schlager festival, ved SWR4 “Sommertour” og ved “Saar-Spektkael” på radio Salü scenen.

Vært

Selv som vært på galas eller sportsarrangementer, firma events, børn og ungdoms messer eller kampagner, kan Jay trække publikum på sin side og på ingen tid og med sin enorme erfaring (over 800 shows) altid have den rigtige tone.

Synkronisering

Siden 2018 har Jay bygget endnu et fodfæset som stemme skuespiller, hvor han fornyelig blev ansat til den amerikanske Netflix serie “Colony”.

1 Großstadt Freunde Alle Wege – 03:40 Min.
2 Großstadt Freunde Wir sind hier – 03:31 Min.
3 Großstadt Freunde Poesie – 03:44 Min.
4 Großstadt Freunde Weil Du zu mir stehst – 03:56 Min.
5 Großstadt Freunde Wolken – 04:30 Min.
6 Großstadt Freunde Karussell – 03:41 Min.
7 Großstadt Freunde Mittendrin – 03:35 Min.
8 Großstadt Freunde Glaubst Du? – 03:50 Min.
9 Großstadt Freunde Schloss – 03:37 Min.
10 Großstadt Freunde Nur für Dich – 04:08 Min.
11 Großstadt Freunde Kriege – 04:01 Min.
12 Großstadt Freunde Morgen – 03:46 Min.
13 Großstadt Freunde Lass los – 03:42 Min.
14 Großstadt Freunde Zieh durch die Nacht – 03:55 Min.
15 Großstadt Freunde Winterschlaf – 05:11 Min.
16 Großstadt Freunde Ganz weit weg – 03:37 Min.
17 Großstadt Freunde Weil Du zu mir stehst (Akustik Version) – 04:24 Min

Køb albummet her: Grossstadt Freunde

Det skal du læse