Roland Kaiser i STADLPOST-Interview „Jeg adlyder ikke ungdommen“

Billede: Roland Kaiser Facebook

Stadlpost har snakket med Roland Kaiser om blandt andet hans succes – han fortæller hvorfor yngre generationer går til koncerterne, og hvilken koncert i hans ungdom, der var en musikalsk oplevelse for ham!

Det er allerede femte gang at KAISERMANIA fandt sted på Elbufer i Dresden. I alt fire udsolgte open-air koncerter, lavede Roland Kaiser i begyndelsen af august 2018 og billetterne blev solgt på rekordtid, kun 30 minutter. Næsten 50.000 fans var i stand til at være vidne til det spektakulære show, live på stedet, mens utrolige 1,3 millioner seere så koncerten på MDR-tv.

KAISERMANIA 2019 blev udsolgt inden for en halv time – der er dog stadig billetter til hans udendørs koncerter i sommeren 2019 og Arena Tour 2018/2019!

Find dem her:

Roland Kaiser – Die Arena-Tournee 2018/2019

Roland Kaiser – Open Air 2019

Interviewet

Stadlpost: Kære Roland Kaiser: 15 gange Kaisermania, 4 udsolgte Open Airs alene i 2018 med 50.000 Fans, 1.3 Mio TV-seere og nu „Kaisermania“-Live-Album – hvordan føles det, med sådanne optegnelser?

Roland Kaiser: 
Ved første øjekast er disse kun tal. Men der er så mange forskellige følelser bag dem. Ikke alle kunstnere har lov til at nyde sådanne succeser. Jeg er virkelig meget, meget taknemmelig for det! Reaktionen på sådanne tal er naturligvis at opretholde denne tilstand så længe som muligt. Og derfor har mit band og jeg fortsat forbedret os, siden den første Kaisermania Open Air i Dresden. Festivalen på bredden af Elben har også mange unge bands og kunstnere. Vi har også orienteret os mod videre udvikling.

Stadlpost: Rigtig mange unge kommer til dine koncerter. Hvorfor tror du det kan være?

Roland Kaiser: Ja, for at være ærlig, så har jeg ofte spurgt mig selv om det samme(griner). Min 19-årige datter fortalte mig noget interessant. Hun sagde, at jeg ikke ville indynde mig de unge i mit show, men give mig selv som jeg er. Altid i et jakkesæt – selv ved 35 grader og bare med min egen stil. Jeg er ikke besat af ungdomsårene, men nærmer mig stadig den yngre generation. Det ser ud til at komme til at gå godt.

Stadlpost: Det er ofte problemet – hvordan klarer forskellige generationer det sammen? Sproget er et neuralgisk punkt, ikke?

Roland Kaiser: Ærligt, er der noget mere pinligt, end forældre siger “lol” til dine børn? Nu undgår jeg ikke alene vedtagelsen af ungdomssprog derhjemme. Selvfølgelig flyder nye sproglige skabelser ind i et sprog, fordi sprog er en flydende proces. Men for enhver pris at skulle tale ungdoms slang tror jeg unødvendigt. Som teenager blev jeg også “blind”, da mine ældre slægtninge forsøgte at gøre dem “ungdommelige” med formodede trendy vilkår.

Stadlpost: Er du grundlæggende skeptisk til nye ord skabelser?

Roland Kaiser: Ikke det, men med få ord har jeg allerede mine problemer. Tag for eksempel udtrykket “cool”. Det kan betyde alt og ingenting og mange endog uhensigtsmæssige situationer – kaldes “cool”. Mit punkt er at udtrykke mig så specifikt som muligt om sprog. Dybest set skal du tillade en bestemt blanding: Brug ikke obsessivt vilkår fra ungdomssproget, men udeluk dem heller ikke partout.

Stadlpost: Dresden og Kaisermania er uadskillelige …

Roland Kaiser: Under alle omstændigheder. Da vi spillede der for første gang for 15 år siden som en del af “Filmnächte am Elbufer”, havde vi omkring 3500 tilskuere. I mellemtiden handler det om 50.000. En intergenerational begivenhed. Der er også bands som Scooter, Toten Hosen, samt Andrea Berg og Helene Fischer. Dresden – det er altid noget specielt for mig. Du står på scenen og ser op om natten til byens oplyste baggrund med Semper Opera, Zwinger, Frauenkirche og alle de andre bygninger i denne barokke by. Dette er unikt og smukt!

Stadlpost: Du har mange udendørs performancer i løbet af året …

Roland Kaiser: Selvfølgelig ikke kun i Tyskland, men også i Østrig og Schweiz. I år havde jeg en koncert for første gang på Waldbühne i min hjemby Berlin. Det var virkelig en imponerende oplevelse for mig.

Stadlpost: Hver af os har en musikalsk oplevelse i ungdommen. Hvilken var din?

Roland Kaiser: I en alder af 13 år deltog jeg i den første Stones koncert i Berlin. På det tidspunkt var det meget vigtige spørgsmål: Stones eller Beatles? Begge duede bare ikke. Og jeg valgte som et Beat-æra barn Rolling Stones. Jeg fandt dem elementære og oprørske.

Stadlpost: Nu går folk tilbage på gaden for at gøre en forskel …

Roland Kaiser: Det er yderst vigtigt for folk at sige noget. At de husker. Det høje mindretal må ikke drukne det rolige flertal! Medierne og deres rapporterings stil spiller også en stor rolle her. Hvilken betydning understreges – hvilke gør ikke? Det er ikke altid afbalanceret.

Stadlpost: I år har du nået dit 66. år. Kan alderen virkelig ikke påvirke dig?

Roland Kaiser: Alder kan ikke påvirke min livsglæde! Og det har nogle fordele. I årenes løb er jeg blevet mere tolerant, mere generøs og frem for alt mere taknemmelig.

Stadlpost: Hver kunstner, hver kunstnerinde, har sin egen underskrift på scenen. Hvilken er din?

Roland Kaiser: Enkelt: Jeg går ikke på scenen med holdningen: Folk, I må elske og beundre mig nu! Men jeg vil gerne underholde mit publikum optimalt. Du bør tilbringe en dejlig aften med mine sange og tage meget positivt energi med hjem. Jeg ser mig selv som en sanger og entertainer. Det er vigtigt for mig at koncertgæster føler hver gang: Jeg gør det for dig!

Stadlpost: Du er også involveret i en række velgørende aktiviteter. Hvad er dine prioriteter?

Roland Kaiser: Kun to. Emnerne for børn og organtransplantation er meget vigtige for mig.

Kilde: Stadlpost.at

Det skal du læse