Fotod: rbb/MDR

Salen kogte i koncert feber, fansene fejrede deres kejser. De kendte hvert ord i hans tekster, jublede, strakte armene mod himlen. Men nogle af de tusindvis af mennesker lagde hurtigt mærke til, at deres store idol kæmpede på scenen i Westfalenhalle i Dortmund, at et drama langsomt fandt sted i det skarpe søgelys. Roland Kaiser (57 på det tidspunkt) virkede svagere og svagere, lydene blev mere stille og så skete det: Roland kunne ikke trække vejret mere, han stoppede efter 60 minutter på grund af udmattelse.

“Jeg har ikke flere kræfter, jeg forlader scenen nu,” sagde han, da han sagde farvel. Det var den 23. januar 2010. Den store kunstner sagde stop. Det var den sidste koncert i hans gamle liv, den sidste koncert før hans lungetransplantation… Forestillingen i Dortmund havde en lang historie.

“I juli 2000 vågnede jeg en morgen og følte et ubehageligt tryk på mit bryst. Jeg ville tage en dyb indånding – men det ene befriende åndedrag virkede ikke.” Roland fortsatte: “I en dag kæmpede jeg med trykkende åndenød.” Hans kone Silvia kørte sin mand til klinikken. Diagnose: KOL, en uhelbredelig lungesygdom forbundet med en alvorlig hoste og dramatisk åndenød.

Roland sagde selv et år senere: “Du kan ikke slippe af med din dårlige luft, og du kan ikke trække vejret længere. Det er en sygdom, der fører til døden.” Og han afslørede om sin hverdag: ”Jeg kunne næsten ikke komme fra huset til bilen, selv korte afstande var en udfordring.” Roland Kaiser har også beskæftiget sig med sin prøvelse i en bog : “Åndedræt” er den passende titel.

Roland ønskede i første omgang at holde sin diagnose hemmelig for enhver pris. “Jeg var en stor idiot. Jeg har altid ønsket at være den stærke mand, ikke tillade mig selv nogen svagheder. En schlagerstjerne med ry som en kvindebedårer, der er uhelbredeligt syg, det er ikke muligt, tænkte jeg.«

Så lidelsen blev langsomt en stadig større byrde. Jo mere stædigt han forblev tavs, jo højere blev spekulationerne . Fordi KOL ændrer også mennesker udadtil. “Mit ansigt og hænder var blålige, mine øjne var røde. Jeg bar tonede briller af skam.” Ondsindede rygter cirkulerede pludselig om Roland Kaiser. Han var blevet alkoholiker og tog stoffer. Intet forslag var for lurvet.

Roland Kaiser led og forblev tavs. Især hans familie, Silvia og deres børn Annalena (* 1999) og Jan (* 1996), blev hårdt ramt af snakken. “Du vil bare være helten og usårlig. Men på et tidspunkt lagde min kone presset på og sagde til mig: ‘Jeg orker ikke mere, jeg skal altid lyve for dig.’ “

Så stjernen gik offentligt ud med sin sygdom. Så fik han den 26. februar 2010 en lungetransplantation. To sætninger fra hans datter Annalena ved hans sygeleje glemmer han aldrig: ”Far, du ser så smuk ud. Du har så smukke øjne.” Roland måtte kæmpe for roen. “For første gang så min datter mig ikke som en alien med blålig hud, lilla læber og røde øjne, men som en normal mand”.

I dag synger den nu 70-årige stjerne igen i fulde sale, hvor op mod 50.000 fans hepper på ham. “Jeg føler, jeg er blevet genfødt. Jeg kan endelig trække vejret ordentligt igen og synge af fuld kraft. Mine lunger er lige så stærke som en atlets. Et vidunder! Den gode Herre gav mig et andet liv”. Der er kun én ting, Roland Kaiser fortryder af hjertet: I 30 år var han besat af den blå røg, to pakker om dagen. I dag, når han ser tilbage, siger han: “Jeg ville ikke begynde at ryge igen.”

Kilde. Schlager.de