Om “Die Krone der Volksmusik”

“Die Krone der Volksmusik” er en idé fra Hans Rudolf Beierlein og er siden 1998 blevet tildelt på en tv-galla på MDR hver januar. Prisen gives til de kunstnere, som har fået en pris inden for den populære folkemusik, eller som har været i stand til at kunne opnå en særlig succes. Derudover er der en ærespris.

Priserne bliver uddelt ved en tv-galla fra Stadthalle Chemnitz, som som regel bliver sendt på ARD og på ORF live. Der er ca. seks millioner seere. I 2013 blev der ikke uddelt en “Krone der Volksmusik”. Der var ikke nok vindere eller jubilarer at finde.

volksmusik

Awards

Priser 1998

Krone der Volksmusik 1998 blev uddelt den 10. januar. Carmen Nebel var vært i tv-gallaen. Kunstnere af den populære musik, som i 1997 havde modtaget en pris eller været i stand til at præstere et stort hitparade-nummer blev tildelt prisen.

Pristagerne i 1998:

 • Gaby Albrecht (Goldene Henne)
 • Coro Croz Corona (Superwunschkonzert der Volksmusik)
 • Eberhard Hertel (Goldene Stimmgabel)
 • Stefanie Hertel (Goldene Stimmgabel und Superhitparade der Volksmusik)
 • Hansi Hinterseer (Goldene Stimmgabel)
 • Irma Holder und Jean Frankfurter (Erfolgreichste Autoren 1997)
 • Judith und Mel (Jahressieger der Hitparade “Bi uns to Hus”)
 • Kastelruther Spatzen (Goldene Stimmgabel)
 • Marianne und Michael (Goldene Stimmgabel)
 • Die Rieserferner (MDR-Musikantenkaiser)
 • Sandra Weiss (Grand Prix der Volksmusik 1997)
 • Maria und Margot Hellwig (Jubiläum der Volksmusik „Gesamtwerk“)

Andre deltagere i tv-gallaen var gruppen Bergfeuer, Søstrene Hofmann og Oswald Sattler (som vinder af Grand Prix der Volksmusik 1997), Larcher Musik (som vinder af Die Krone der Volksmusik 1997 Østrig), Stefan Mross, der optrådte med sangen “Sierra Madre”, Reiner Kirsten (succesfuld deltager i Superhitparade), Kirkemusikanten Ludwig Baumann, succesrige titler fra en superkoncert i folkemusik, Alpenrebellen og Klostertaler, som i 1997 havde et særligt radiohit.

volksmusik

Priser 1999

Krone der Volksmusik 1999 blev afholdt den 9. januar. Carmen Nebel var vært i tv-gallaen. I modsætning til det forgange år blev der kun uddelt én Krone der Volksmusik. Kandidaterne til prisen var kunstnere fra folkemusikken, der havde modtaget en pris i 1998 eller havde været i stand til at opnå et stort hitparade-nummer. En publikumsvalgt kunstner blev i slutningen af udsendelsen TED-vinder.

Kandidaterne til Krone der Volksmusik i 1999 var:

 • Die Edlseer (Gewinner der Superhitparade des ORF)
 • Kastelruther Spatzen (Echo-Preisträger)
 • Oswald Sattler (Sieger der Volkstümlichen Hitparade im ZDF)
 • Hansi Hinterseer (Goldene Stimmgabel)
 • Francine Jordi (Siegerin des Grand Prix der Volksmusik 1998)
 • Stefanie Hertel (Siegerin der Schlagerparade der Volksmusik der ARD)
 • Katharina Herz und Torsten Benkenstein (Sieger der Superhitparade im ZDF)

Krone der Volksmusik i 1999 gik til Stefanie Hertel. Jubilæumskronen gik til Marianne og Michael for 25-års scenejubilæum.

Andre deltagere i tv-gallaen var Margitta og hendes datter (Musikanter – Kaiser fra Achims hitparade), Judith og Mel, Ivan Rebroff og Uschi Bauer (vindere af super ønskekoncert på ZDF), Mühlenhof Musikanten og Coro Croz Corona (hitparade-vinder), Hella og Maxi (vindere af den foreløbige Grand Prix Volksmusik 1998), Zellberg Baum (vinder af den foreløbige Grand Prix Volksmusik 1998), Horst Chmela og Alpenrebellen (årets sang “Her mit meinen Henne” i Østrig) og Tanja, Robert og Hannes et sydtyrolsk Alpenquintett (vinder af den østrigske udgave “Krone der Volksmusik”).

Priser 2000

Krone der Volksmusik 2000 blev uddelt den 22. januar. Carmen Nebel var vært. Der blev uddelt i alt syv Kronen til kunstnere af folkemusik, der havde fastslået en ekstraordinær succes.

Vinderne af folkemusik var: Kastelruther Spatzen, som den mest succesfulde folkemusikgruppe i musikhistorien, Heino for hans musikalske værk, Hans Hee (tekster) og Wolfgang Roloff (komponist) for årets sang i Tyskland og århundredets sang “Sierra Madre der sur”, Stefanie Hertel, en særlig fortjeneste for at uddele glæde i Tyskland, “Skaberen af Musikantenstadl” i Peking: Kurt Pongratz (direktør) og Zhou Tao (kinenisk vært) til den mest spektakulære tv-begivenhed i 1999, og for den mest spektakulære medieudsendelse i fjernsynets historie, Horst Chmela, for årets sang i Østrig “Her mit meinen Hennen” og André Rieu, som årets musiker.

Andre deltagere i tv-gallaen var: Hansi Hinterseer (Goldene Stimmgabel og vinder af Schlagerparade der Volksmusik), Monique (vinder af Grand Prix Volksmusik 1999), Die drei Bässe Günter Wewel, Gunther Emmerlich og Ivan Rebroff for særlig tv-begivenhed med deres fælles sang “La Montanara”, Gaby Albrecht (“Bis wir uns wiedersehen” – den mest spillede sang i Rundfunk), Jantje Smit (vinder af super hitparade på ZDF), Marc Pircher (vinder af den østrigske foreløbige afgørelse i Grand Prix der Volksmusik 1999), Die Palsauer (vinder af folkelig hitparade på ZDF), Judith og Mel (vinder af den foreløbige afgørelse i Tyskland 1999), Astrid Harzbecker (“O Maria, Shütz die Berge”, den mest ønskede sang i Hörfunk), Achim Mentzel (“Her mit meinen Hennen” som fortolker af årets østrigske sang) og Margitta og hendes datter som musikere ved Achims hitparade.

Priser 2001

Krone der Volksmusik 2001 blev uddelt den 13. januar 2001. Carmen Nebel var vært i programmet. Der blev tildelt flere Kronen der Volksmusik til succesfulde kunstnere i folkemusik i 2000.

Vinderne i 2001 var: Hansi Hinterseer, som mest succesfulde sanger, Stefanie Hertel, som mest succesfulde sangerinde, Maria Hellwig, for hendes livsværk, Jantje Smit, som juniorsanger, DJ Ötzi, for mest succesfulde sang, Helmut Lotti som crossover-kunstner, de tre store i folkemusik: Norbert Rier (Kastelruther Spatzen), Markus Wohlfahrt (Dir Klostertaler) og Gottfried Würcher (Nockalm Quinttet) som den mest spektakulære tv-begivenhed i 2000.

Priser 2002

Krone der Volksmusik i 2002 blev uddelt den 12. januar for femte gang. Carmen Nebel var vært i tv-gallaen. Flere Kronen der Volksmusik blev uddelt til vellykkede kunstnere i folkemusik end i år 2001.

Vinderne i 2002 var blandt andet (listen er ikke komplet): Carmen Nebel, Kastelruther Spatzen, Judith & Mel, Michael Kunze og Sylvester Levay, mest succesfulde musical i 2001, “Elisabeth”.

Priser 2003

Krone der Volksmusik i 2003 blev uddelt den 11. januar for sjette gang. Carmen Nebel var vært i tv-gallaen. Flere Kronen der Volksmusik blev uddelt til vellykkede kunstnere i folkemusik end i år 2002.

2003 vinderne blev MDR tysk tv-ballet i anledningen af Johannes Heesters 40-års jubilæum, for hans “livsværk som kunstner” og som “ældste aktive skuespiller”, Marianne og Michael, for deres 30-års jubilæum, Benjamin Blümchen, for hans 25-års jubilæum, Jantje Smit, Carolin Rieber og Walter Schachner, som medforfattere til hittet “Anton aus Tirol”.

Andre deltagere til tv-gallaen var: Die Alpenrebellen, Maxi Arland, Marianne Cathomen, Gunther Emmerlich, Fanfarenzug Dresden, Søsterne Hofmann, Rudy Giovannini, Astrid Harzbecker, Heino, Maria Hellwig, Stefanie Hertel, Katharina Herz & Torsten Benkenstein, Hansi Hinterseer, Johannes Kalpers, Ladiner, Leonard, Marianne und Michael, MDR Rundfunkchor Leipzig, Monique, Salon-Orchester Josef Vejvoda, Die Säntis-Feger, Oswald Sattler, Südtiroler Spitzbuben, Gottfried Würcher (Nockalm Quintett) & Stephanie.

Priser 2004

Krone der Volksmusik i 2004 blev uddelt den 10. januar for syvende gang. Gunther Emmerlich var vært i tv-gallaen for første gang. Der blev tildelt flere Kronen der Volksmusik til succesfulde kunstnere af folkemusik i 2003.

Vinderne i 2004 var søsterne Hofmann, for ganske særlige evner som sangerinder, multi-instrumentalister, koreografer og underholdere, Karl Moik, som mest succesfulde vært i folkelige musikudsendelser, Slavko Avsenik, for sit musikalske livsværk, Kastelruther Spatzen, som mest succesfulde folkelige gruppe, Hansi Hinterseer, som mest succesfulde sanger og underholder og Riverdance, som mest succesfulde folkedans company i verden.

Seerne valgte pr. TED med 26 procent sangen “Im schönsten Wiesengrunde” som den mest populære folkelige sang.

Priser 2005

Krone der Volksmusik blev uddelt den 8. januar 2005 for ottende gang. Gunther Emmerlich var vært i tv-gallaen. Flere Kronen der Volksmusik blev uddelt til vellykkede kunstnere i folkemusik end i år 2004. For hver prisvinder var der en særlig gæst til at overrække prisen. Æresgæsten var den 101-årige Johannes Heesters, som overrakte prisen til Florian Silbereisen.

Vinderne i 2005 var Kastelruther Spatzen, som mest populære og succesfulde gruppe, Florian Silbereisen, som bedste vært og årets debutant, Stefanie Hertel, som årets sangerinde, Nana Mouskouri, som bedste crossover-kunstner, De Randfichten, Hansi Hinterseer og Heinz Schenk, for deres livsværk.

Andre vindere i tv-gallaen: Gaby Albrecht, Belsy, Die Edlseer, søsterne Hofmann, Hansi Hinterseer, Heino, Klostertaler, Die Ladiner, Marianne &Michael, Tony Marshall, Stefan Mross, Nockalm Quintett, Rahel Tarelli, Angela Wiedl, Wildecker Herzbuben, MDR tyske tv-ballet.

Priser 2006

Krone der Volksmusik blev uddelt den 7. januar 2006 for niende gang. Gunther Emmerlich var vært i tv-gallaen. Flere Kronen der Volksmusik blev uddelt til vellykkede kunstnere i folkemusik end i år 2005. For hver prisvinder var der en særlig gæst til at overrække prisen.

Vinderne i 2006 var: Florian Silbereisen, som bedste vært og årets debutant, Hansi Hinterseer, som mest succesfulde sanger, Heino, for sit livsværk, De Höhner, som bedste karnevalsmusik, søsterne Hofmann, som bedste underholdere og Walter Scheel, tidligere tysk præsident, for hans folkesang fra 1976 “Hoch auf dem gelben Wagen”.

Andre vindere var: André Rieu, Semino Rossi, De Randfichten, Stefanie Hertel, Jantje Smit, Mara Kayser, Patrick Lindner, Den tyske tv-ballet på MDR og de tre første pladser fra Grand Prix der Volksmusik, Die Pustertaler, Die Psayrer & Barbara Sarah Jane og Zillertaler Haderlumpen & Nina Stern.

Priser 2007

Krone der Volksmusik 2007 blev uddelt den 13. januar for tiende gang. Gunther Emmerlich var vært i programmet.

Vinderne i 2007 var Monika Martin, die Volksmusikspatzen, Hansi Hinterseer, Kastelruther Spatzen, Semino Rossi, Karl Moik og Mireille Mathieu. Endvidere modtog Florian Silbereisen en “Superkrone”. Publikum stemte om en kunstner, der havde modtaget mindst to Kronen inden for de sidste ni år. Konkurrenterne var Judith & Mel, Hansi Hinterseer, Stefanie Hertel, Kastelruther Spatzen, søsterne Hofmann, Heino og Marianne og Michael.

Andre musikalske vindere var: Die Amigos, Captain Cook und seine singenden Saxophone, Claudia Alexx, Edlseer, Helene Fischer, Riverdance, Stefan Mross, Jan Smit, Stoakogler, Tiroler Wind, Vincent & Fernando og den tyske tv-ballet ved MDR, Marianne & Michael, Judith & Mel.

Priser 2008

Krone der Volksmusik 2008 blev uddelt den 12. januar for ellevte gang. Gunther Emmerlich var vært. Der blevet uddelt flere Kronen der Volksmusik og udelukkende til kunstnere fra schlager, den populære musik i år 2007.

Vinderne i 2008 var Kastelruther Spatzen, Nik P., Helene Fischer, Semino Rossi, Gotthilf Fischer (for sit livsværk), Daisuke Inoue (opfinder af karoke) og Roger Whittaker.

Andre vindere var: Vinderne af det internationale Grand Prix der Volksmusik Sigrid & Marina med Zillertaler Haderlumpen samt andre Grand Prix deltagere: Die Schäfer, Beatrice og Lys Assia, Pustertaler, Vincent & Fernando og Erwin Aschenwald & Die Mayrhofner, desuden Amigos, Franziska, Oesch’s die dritten, Judith & Mel, Captain Cook und seine singenden Saxophone og kammerkoret Clara Wieck gymnasium.

Priser 2009

Krone der Volksmusik 2009 blev uddelt den 10. januar for tolvte gang. Gunther Emmerlich var vært. Der blev uddelt flere Kronen der Volksmusik og udelukkende til kunstnere fra schlager-/folkemusik, som i 2008 har vundet en pris eller som har opnået en særlig hitparade succes.

Vinderne var Helene Fischer, DJ Ötzi, Kastelruther Spatzen, Amigos og Klostertaler.

Priser 2010

Krone der Volksmusik 2010 blev uddelt den 9. januar. Vært var Gunther Emmerlich.

Vinderne var: Michael Hirte (mest succesfulde instrumentale solist), Andrea Berg (dette årtis mest succesfulde sangerinde), Amigos (mest succesfulde duo), Michael Wendler (årets mest succesfulde sanger), Kastelruther Spatzen (mest succesfulde gruppe), Helene Fischer (årets mest succesfulde sangerinde). Desuden fik 90-årige Maria Hellwig et trofæ af porcelæn for sit livsværk.

Andre vindere var: Peter Kraus, gruppen Adoro, Flippers, Patrick Lindner, Duoen Judith & Mel og sangerinden Mireille Mathieu. Trompetisten og underholderen Stefan Mross optrådte med sin bedste Grand Prix titel “Heimatmelodie”.

Priser 2011

Krone der Volksmusik 2011 blev uddelt den 7. januar. Vinderne var Andrea Berg, Semino Rossi, Flippers, Roger Whittaker (livsværk), Aljona Voynova (crossover), Frank Zander (social arrangement) og publikum.

Siden den 7. januar 2011 har der været en dobbelt-cd med alle vinderne og gæsterne.

Priser 2012

Den 7. januar blev der uddelt Kronen der Volksmusik. Gunther Emmerlich var vært.

Vinderne i 2012 var :

Mest succesfulde solist/kunstner – Semino Rossi
Mest succesfulde gruppe – Kastelruther Spatzen
Mest succesfulde Pop-Klassik-Ensemble – Adoro
Mest succesfulde duo– Die Amigos
Mest succesfulde livekunstner – Andrea Berg
Mest succesfulde sangerinde – Helene Fischer
Årets debutant – Andreas Gabalier
Livsværk – Peter Weck

[box_info]Kilde: Wiki.de[/box_info]

Det skal du læse