Monika Martin: “Mit Dir”

Kilde: Telamo.de
Kilde: Telamo.de

Monika Martin inviterer til en opdagelsesrejse gennem sine nyskabte sange. Vennerne kommer med på rejsen, og de vil genkende kunsterindens uforlignelige stemme. Man vil snart høre, at hun har uanede musikalske kvaliteter. Albummet fra Monika Martin hedder “Mit Dir”. Og det er ikke uden grund, vil hendes fans vide:

“En personlig titel, og præcis det er dette album også: Det er et punkt , hvor jeg sammen med dig (Mit Dir), kære fans, at jeg oplever min musik. Først er jeg for mig selv. Jeg vælger sange, komponerer, og tager så i studiet og synger. Du hører mig i radioen, lytter, det er nyt for dig, og måske beslutter du dig for at købe cd’en. Vi møder hinanden, når du afspiller cd’en, hører alle sangene for første gang og derefter vælger, hvilke der er dine favoritter. Helt ærligt: Det er også det øjeblik, hvor jeg er en smule nervøs … hvor alle spørgsmål svæver: Kan du lide, hvad du hører …?”

Monika Martin er en meget kreativ kunstnerinde. Sangerinden med den særprægede stemme giver med disse ord et indblik i sine tanker og forklarer, hvorfor hun har givet det aktuelle album titlen “Mit Dir”. De, der har oplevet Monika Martin og hendes sange i alle hendes karriereår, vil opleve en kreativ udvikling.

Hendes vej med schlager igennem 18 år har ført hende til sin egen vej. Schlager, pop og chanson-elementer blandes sammen. Det var en musikalsk frigørelse, som førte hende til det. Endelig selvbestemmende. Monika Martin har været med på produktionen som officel producer. En ny kontrakt med en ny aftalepartner, Münchner Label Telamo, gjorde det tidligere umulige muligt. Hun er meget tilfreds, og denne vundne uafhængighed har frigivet kreative kræfter. Udviklingen kan høres, og på albumtitlen og sangene anerkendes denne kunstneriske proces. “Ja, jeg vil tage mine lyttere ved hånden, da det er lidt som en udstilling. Hver sang er et billede. Under sangene finder man den klassiske Monika Martin, som man kender hende, og så er der også dem, der overraskes. Tager man vejen med åbne øjne og ører, vil man igen og igen opdage nye ting,” siger hun, og i virkeligheden er sangene en udstilling. Sangene er et akustisk billede, cd-hæftet indeholder teksterne.

“Mit Dir” indeholder 14 sange og begynder med titelsangen. Det er en stor fest, hvor stemningen bare stiger. Strygere åbner sangen, og snart tager “Mit Dir” fart på. Med hver strofe, med hvert skridt, bliver arrangementet kraftigere og tager sangen til første store billede. Efter 3 minuter og 40 sekunder udånder Hammond-orglet. WOW.

Derefter følger “Das kleine Haus an Meer”. Et hit! En stor, straks iørefaldende popschlagersang. En syng-med-sang og en potentiel dagsgæst i radioen. I “Nur einmal noch” møder vi Foxy Monika. Dansebar. En sang med fox-rytmer, der kan lokke dig på dansegulvet, og også vil gøre en god figur i radioen. “Wolken bleiben niemals lang” er ren Monika Martin. Hendes sensitivitet, hendes stemme, dette er forbundet med hendes længsel efter den perfekte kærlighed … Denne sang er den første teaser, som blev udgivet som single fra albummet, og den giver lyst til mere.

“Die Neue Wirklichkeit” er en aha-oplevelse. Introen svæver af en lyd fra et magisk tæppe. Så følger rytmerne. Hårde og impulsive. Optempoede. Sangen bevæger sig gennem tid og sted og lander med en blæsende tekst. Det er sådan et øjeblik, hvor man kan se en absolut guds gave, at Monika Martin har haft en hånd med i produktionen. Mod til at være uafhængig. Fans vil belønne det.

“Lied für meine Stadt” er en ballade med dybtliggende tekst. Efter fire minutter begynder sangen at flyve, og her er hendes kor en oplevelse. Simpelthen bare smukt. Graz, Monika Martins hjemby, er pakket ind i denne musikalske perle, en indpakket kærlighedserklæring.

En vidunderlig oplevelse er “Das Fest”, en stor ballade. Teksten har surrealistiske toner, med berørende intensivitet, og minder om et af de store mesterværker fra 60’erne. Arrangementet er såvel skrøbelig som udfordrende. Her kunne brødrene Gibb passende stå.

CD’en er en oplevelsesrejse og er yderst vellykket fra Monikas nye pladeselskab. Medudvikler Joachim Horn-Bernges har også gjort en del, da han er mester af ord og komposition. Han er manden bag sange som “Hello Again” og “Nacht” og skrev tekster, når alle andre sov. På en restaurant i italienske Gera, hvor der ikke var noget spisekort, men kun anbefalinger fra kokken, som gav en tur i det kulinariske paradis, var der en kreativ forbindelse mellem dem. Ord, snak, mad og drikke … Da Monika og Joachim efter nogle timer gik fra hinanden, stod det klart, at noget godt ville komme. I dag er albummet der. Et uafhængigt, mangefacetteret værk uden sammenligning. Autentisk og modigt. Monika Martin så god som aldrig før.

Kilde: Telamo.de

Albummet kommer i handlen 27. marts 2015, men kan allerede nu bestilles her: Monika Martin – Mit Dir

Det skal du læse