Kastelruther Spatzen fra Syd tyrol og deres “Planet der Lieder”

Succes og langsigtet evne går ikke nødvendigvis hånd i hånd. I en branche hvor der hurtigt kommer nye sange, så er det kun nogle af dem som bliver til en karriere, og som regnes i årtier. Og når man har samlet 30 år, så er alt efterspørgsels overflødig. En tydelig langsigtet succes kan genkendes i musik branchen, hvis kunsternes karriere har overlevet den tildelte award. Kastelruther Spatzen har 5 Goldene Stimmgabel samt flere andre priser, de har modtaget Kronen der volksmusik og har vundet Grand Prix der volksmusik.

De tre award shows er for længst overstået, men Spatzen er blevet, og de er stadig friske og på toppen af succesen, efter 30 års kontinuitet. Det er især noget fans sætter pris på. Så når havet er i oprør, så er det rart at man har bøjer, så man kan orienterer sig.

For 30 år siden udgav Kastelruther Spatzen deres første LP. Sort vinyl. Titlen var: “Viel spass und freude”. Den kunne fås på kassette og man kunne afspille båndet i sin Walkman. Kassettebåndene bliver i dag solgt på loppemarkeder, vinylen har dog lige genoplevet en herlig vækst. Alligevel var titlen på det første album, “Viel spass und Freude”, hvor hver Spatzen har bidraget med en titel, men alle sange er skrevet af Albin Gross. I baggrunden på coverne kan man se Schlern som er Dolomiternes bjerge og er et vartegn for området. Schlern er valgt af Spatzen, fordi man mente at bjerget er lige så berømt som bandet. 30 år senere kan man med rimelighed hævde, at populariteten er høj og bandet stadig holder kursen.

Det allerførste album var en succes og siden da, er der hvert år fortjente Awards. Guld, Platin, dobbeltplatin og og og. Alt hvad de har opnået ville ikke kunne skrives. Awardsne overrækkes til Spatzen fest, som holdes hvert år i Oktober, for at fejre Spatzen og deres fans i Kastelruth, den varer i 3 dage. Navnet “Fest” er ren underdrivelse da der er 15.000 glade mennesker som er samlet i Europas største festtelt… ubeskriveligt. Sådanne noget skal opleves personligt. Spatzenfest er en historie og en væsentlig del af deres 30 år.

Kastelruther-Spatzen-1a

Et jubilæum af denne type kan passende kun afgives med et fonogram. “Planet der lieder” er en dobbelt CD der er værdig til begivenheden og for fans er det en lækkerbisken. 30 store hits af bandet og 14 nye er blevet tilføjet. Fansne vil være glade for de 4 live titler, som er udgivet for første gang på CD. Disse fire sange er ved hver koncert, et musikalsk højdepunkt. “Mein zuhaus” sangen med country lyd har et enormt hit potentiale. Også det længde ventede “Tiroler medley”, der får folk op på borderne til Live showesene og den, lige så længe ventende  populære CD “Alte Franz”.

Af nye sange er det især “Der ganze himmel ist noch frie” som er værd at nævne. Sangen er perfekt til Spatzenfest. En til at klappe og synge med på. Ligeledes også “Ihr herz hat keine zweifel”. Både tekst og arrangementet i denne ballade er holdt i den traditionelle store Spatzen stil. Det har længe været den store kunst fra disse musikere at beskæftige sig med denne kunst, at tage fat i deres sange på en følsom måde.

En sang der findes på dobbelt CD’en der er værd at nævne er “Judas küsst noch immer”. Denne sang handler om menneskelig skuffelse, brudte venskaber og hvad misundelse kan gøre med et menneske. “Ins Herz sieht man nicht hinein” (I hjertet kan du ikke se ind i) er en af tekst linerne i sangen, og hvorvidt Spatzen revurderede sine fortid af begivenheder, kan kun musikkerne selv forklare. Skamløs bedrag, grådighed, misbrug og svindel, bandet blev beskyldt for “Musikalsk legende”. Medie stormen er nu forbi, skaden forbliver. Fra fansne har der været en overvældende respons og stor støtte, som med sikkerhed også kunne mærkes til Spatzenfest 2013. Men på “Planet der lieder” ønsker man ikke at ødelægge den magiske fest. Her i denne ganske specielle og sandsynligvis unikke verden. Beamer publikum og band sig selv til en anden planet i mange år. “Unsere welt besteht aus singen und liedern” (Vores verden består af sang og sange) læser vi i teksten og med denne nye CD vokser planeten.

I 30 år har man kunnet tage deres musik med hjem. Hver stue, Hver bil, alle små MP3 players bliver personlige med “Planet der lieder”. Det kan man fejre en smule med denne dobbelt CD. Fansne er glade.

Kastelruther Spatzens dobbeltalbummet udkom den 4.10.13, også som download.

Videre information kan man finde her: www.kastelruther-spatzen.de

[box_tip]Deres seneste album kan købes her: Planet Der Lieder[/box_tip]

[box_info]Kilde: Universal-music.de[/box_info]

Det skal du læse