Hollywood Glamour und Berliner Schnauze – Marlene Dietrich – The Ultimate Collection

Hun var den første tyske verdensstjerne og indtil i dag, er hendes navn et strejf af en myte: Marlene Dietrich hører til den mest kendte person i det sidste århundrede og mange af hendes sange er i dag kult. Deutsche Grammophon dedikerer en selvpromovering med “The Ultimate Collection” en dobbelt CD som udkommer d. 27 november. Et album som kombinere de vigtigste og største succeser fra Chanson sangerinden og giver et indblik i kunsten fra en ekstraordinær kvinde.

marlene-1

Skuespillerinde, fortæller og stilikon – de mange sider af Marlene Dietrich

Efter hun blev født i 1901, i Berlin, var Marlene Dietrichs barndom præget af strenge regler af preussisk imperium og en omfattende uddannelse i sprog og musik. Så den kommende musikerinde fandt tidligt glæde for kultur, og begyndte at undersøge violinen, men måtte give op på grund af senebetændelse. Alternativet for den unge kvinde var teater og hun fik mindre roller i forskellige produktioner på engang. Hun blev til sidst opdaget af instruktøren Josef Sternberg, til sin film “Der blaue Engel”. Marlene Dietrich erobrede som eksotisk danserinde “Lola Lola” på lærredet og en myte var født. Fra begyndelsen var sang en del af filmene, hvorefter Dietrich gjorde karriere i Hollywood, koncentrerede hun sig om primært på Chanson scenen. Klædt i overdådige rober og skræddersyede kjoler samt glitter med en perfekt make up på scenen, blev Dietrich kendt som et stilikon. Først i 1975 ved et sceneshow i Sydney som styrtede ned, sluttede hendes blændende karriere og indtil hendes død i 1992. Hun tilbragte resten af sin tid, i lejlighed i Paris, som var lukket for offentligheden.

“Die Kleptomanen” til “Just a Gigolo” – et album der spænder over livsværker af Marlene Dietrichs

I året 1928 lavede Marlene Dietrich sin første indspilning med sangen “Die Kleptomanen”, i år 1978 stod hun foran kameraet i filmen “Schöner Gigolo, armer Gigolo” for sidste gang og sang “Just a Gigolo”. Begge er at finde på albummet “The Ultimate Collection” og om rammer en musikalsk skat fra et aktivt liv. Foruden alle de vigtige studio optagelser fra sangerinden i en ny remastered version finder man også 12 indtil dato ikke offentlig udgivet sange på dobbelt CD’en. Særlig højdepunkt er de legendariske live optagelser fra Marlene Dietrichs i Las Vegas, Chicago og London, og dermed er der over en halv times materiale som aldrig tidligere er blevet udgivet, som nu er tilgængelig for et stort publikum.

Albummet er lavet i samarbejde med Marlene Dietrich Collection Berlin, ud over de musikalske højdepunkter er der suppleret med billeder der ikke tidligere har været vist af kunstnerinden, hvilket karisma og alsidighed sangerinden kunne imponere.

lili_marlene

Morsom sensuel og turde være direkte – en stemme skriver historie

“Selv hvis hun ikke havde andet end sin stemme, kunne hun smelte dit hjerte”, har Ernest Hemingway, tidligere elsker af Dietrich, sagt om sangerinden. Og ja: Om det er i “Lili Marleen” eller i “Nimm dich in acht vor blonden Frau´n” – lykkedes det Marlene Dietrich med sin stemme at skabe en fascinerende atomsfære, kølige erotik, utilnærmelig elegance og flirtende provokation i sig selv. Dietrichs stemme er ikke skøn i klassisk forstand. Meget mere etablerede hun sig som den første i Tyskland i charme og i hjerterne med hendes Chanson sange og sang sig ind i hjerterne på hendes publikum, om det var på scenen eller for de amerikanske tropper i froten.

“The Ultimate Collevtion” er hendes mesterværker skabt som et mindesmærke.

Kilde: UniversalMusic.de

Det skal du læse