Andrea Berg: „Jeg kan godt lide at lave store shows“

Andrea Berg fortæller i et eksklusivt interview med SchlagerPlanet.com om hitliste-succesen med sit album “Mosaik”, de kommende Heimspiel-koncerter, forestillinger med hendes mand Uli Ferber, Arena-turen, om hun ville deltage i en koncert af Dieter Bohlen, hvordan hun står i forhold til playback-optræden og meget mere.

Andrea Berg er for tiden den mest succesrige musiker i Tyskland: Med sit nye album “Mosaik” er hun landet på førstepladsen for tredje gang i træk, på hitlisterne i Tyskland, Østrig og Schweiz.

Fra den 19. til den 21. juli finder det legendariske “Heimspiel” sted for 14. gang i Aspach, og fra den 29. november åbner den 53-årige for en tour, som indtil år 2020 går gennem hele det tysktalende område. SchlagerPlanet-redaktøren Richard Strobl mødte Andrea Berg for et eksklusivt interview under “Herzstück”-event af Amazon Music i München.

SchlagerPlanet: Tillykke med hitliste succesen med “Mosaik” – det tredje album i træk har du landet på førstepladsen i Tyskland, Østrig og Schweiz. Glæder du dig som du gjorde første gang?

Andrea Berg: Selvfølgelig er det dejligt, fordi det betyder alt, at ingen har solgt flere albums, markedet er brudt og, hvis det er noget, lige streamet. I “MOSAIK” har vi taget livet i sin helhed – med lyse og mørke mosaiksten. Det faktum, at sangene og teksterne berører folk, og at de kan trække meget styrke fra min musik, er en utrolig god følelse.

SchlagerPlanet: Fejrede du succesen?

Andrea Berg: Ja, jeg fejrede den sammen med min familie og venner på Hotel Sonnenhof. Det er meget vigtigt, at du deler disse ting med de mennesker, der er vigtige for dig, at du holder pause et øjeblik og fejrer det.

SchlagerPlanet: Hvordan lykkes det efter 25 år, stadig at finde nye sangideer, der når befolkningen, så en sådan succes kommer til at ske?

Andrea Berg: Jeg tror, at det er et trick, at du bare lader livet gå. Der har nu været over to og en halv meget intense og levende år. Folkets reaktioner, hvad vi oplever, når vi optager sangene: Hvis du tager dette med dig, nyde det øjeblik, være opmærksom, så vil livet give dig temaerne alene.

SchlagerPlanet: Du fik også støtte fra din mand Uli Ferber ved de sidste store tv-shows. Planlægger du på forhånd, hvem der ledsager hvem til hvad?

Andrea Berg: At gå på den røde løber er ikke Ulis ting. Jeg er endnu mere tilfreds, når han ledsager mig til optrædelserne.

Hvis jeg tidligere var til et tv-show og sad der i tre dage med at vente i omklædningsrummet, havde jeg altid lidt dårlig samvittigheden med optagelsen. Jeg ved ikke hvor meget tid jeg har spildt. Man bør derfor behandle sin tid meget ærbødigt. På et tidspunkt vendte vi det om og sagde: Hvis det er tilfældet, så beslutter vi bevidst at det er, hvad vi vil gøre nu – vi skal til Carmen Nebel, for eksempel. Men så forbliver jeg ikke i hotellet eller i sminken, men så går vi ind imellem sammen i byen, drikker et glas mousserende vin eller en hyggelig øl og er også sammen om aftenen. Så er det igen et meget værdifuldt, og behageligt liv.

Andrea Bergs „Heimspiel“ 2019

SchlagerPlanet: Det 14. “Heimspiel” er den 19 og 20 juli 2019. Er showet klart?

Andrea Berg: Alle arbejder nu. Scenen er tegnet, så jeg ved allerede, hvad der vil være. Set-listen er lavet, vi har valgt de nye sange, bandet er i gang med at øve, vi mødes igen i denne uge. Kostumeplanlægningen kører bare. Og jeg er i sport fasen, så jeg er tilbage rent fit mæssigt (Griner).

SchlagerPlanet: Kan du afsløre lidt om showet? Er der gæster igen?

Andrea Berg: Kan du holde hemmeligheden for dig selv? (Griner) Altså jeg har en gæste(er) en rigtig god kollega. Med lad jer overraske.

SchlagerPlanet: “Heimspiel” er på Tour. Prøver du ting af og tager dette med på Tour, hvis det fungere?

Andrea Berg: Ja, klart, også ved små optrædener på Sonnenhof eller ved “Heimspiel” kan jeg prøve mange super ting. De nye sange f.eks. Denne gang er der fem store Sommer Shows, hvor man kan prøve af. Men så går det snart i retning af MOSAIK Live Arena Tour og planlægningen af den nye scene og det nye show løber parallel med. Det er klart, når man prøver ting af og så kan man kaste noget i skraldespanden eller sige: Det er fedt, det kan vi bruge på min tour.

SchlagerPlanet: Er der nogen fakta for Touren? Vil der være en gæst eller en Support optræder?

Andrea Berg: Ved Touren vil det kun være mig alene med mit band og mine dansere. Det vil være en lang aften hvor man kan glemme alt og kun lave musik. Det skønne ved en koncert er denne stemning, denne harmoni, denne følelse: Du kan gå og du er ikke alene – vi er en stor familie.

SchlagerPlanet: Hvordan er kontakten til Dieter Bohlen?

Andrea Berg: Super, helt afslappet. Han tager på Tour nu, laver musik, har 2 små børn og det har været det rigtige. Også selv om det lyder dumt, da det lyder som slutningen. Men jeg tror, at han i øjeblikket er i en god fase, hvor han føler sig godt og har en masse energi. Der er super.

SchlagerPlanet: Dieter Bohlen har meddelt at han ved sine koncert vil spille en Andrea Berg sang. Er det i orden med dig eller?

Andrea Berg: Ja, han har også sagt, at tager en rød paryk på. Det vil jeg naturligvis gerne se.

SchlagerPlanet: Altså besøger du en Bohlen koncert?

Andrea Berg: Ja, selvfølgelig. Men helt hemmeligt. (Griner).

Beskæftiger sig med sociale medier

SchlagerPlanet: Du er meget aktiv på de sociale medier og giver et privat indblik, under turen på din Afrika rejse sidste år. Var det en bevidst beslutning, at lade folk deltage, eller var det en del af jobbet?

Andrea Berg: Jeg kan godt lide det, da det ikke er iscenesat, men autentisk. Når jeg laver mine sange autentisk ud fra livet, når jeg tager mennesker i armene, når jeg møder dem, ægte fra livet, så kan jeg et eller andet sted ikke stoppe det.

Jeg synes også det er rigtig godt, at lade folk deltage i min lykke. Da lykke er det eneste der fordobles når du deler det. På den anden side: Hvis det er en smertefuld oplevelse, er der også sange der fortæller dig, at du ikke er den mest ensommeste person i verden. Det hjælper også at dele.

F.eks. delte jeg også min sorg, da min datter var væk i løbet af hendes semester. Hvor komisk det følte, hvor ked af det jeg var, hvor bange jeg var, kunne jeg for første gang mærke hvad mine forældre gik igennem, når jeg ikke kom hjem om natten. Alle disse ting er et stykke udvikling og at bevidst opleve og derefter dele dem, tror jeg er en stor frihed for mig, som ofte ikke turde gøren før.

Jeg tror, når man overgiver sig selv, og siger: Sådanne er jeg, jeg kan ikke gøre det bedre, og kan nogen ikke lide mig, er det ikke mit problem – det er en stor befrielse for sjælen.

SchlagerPlanet: Læser du kommentarene under dine poster igennem?

Andrea Berg: Jeg tager et kig. Men jeg er ikke derinde hver dag. Jeg kiggede ikke med i en uge, da jeg havde travlt med at plante blomster i haven. Men er jeg i bilen i lang tid, så kigger jeg igennem.

Nogen gange er der over 400 kommentar fra en, der skriver noget skidt. Før plejede jeg at tænke meget over det, men i de senere år er jeg blevet mere rolig. I grunden er det ikke mit problem. Jeg giver mig på den måde jeg er og hvis nogen ikke kan lide mig eller min musik, kan jeg stadig sove roligt og jeg behøver ikke bekymre mig om det.

SchlagerPlanet: Det er spørgsmålet, om man overhovedet kan lukke helt ned.

Andrea Berg: Man må nogle gange ryste på hovedet over det folk skriver. Der sidder et menneske, der har problemer med sig selv, og må skubbe til Berg. Det har ikke noget med mig personligt at gøre, tror jeg.

Jeg er en der laver musik, underholdningsmusik. Hvis ikke man vil købe mine plader, så køber man dem ikke, og er jeg på TV skifter man bare kanal. Det er sådanne, jeg vender det i mit hoved: Det kan ikke være alle der kan lide dig. Det var nogen gange mit problem.

Adskilles med Andreas Ferber som Manager

SchlagerPlanet: Du har kaldt din adskillelses fra din stedsøn for en et slagtilfælde i forklædning. Hvad mente De med det?

Andrea Berg: Selv om jeg mistede Andreas som min Manager, fik jeg en søn tilbage. Det er meget vigtigere. Jeg har heller ikke brug for en manager mere efter 26 år. Familien er meget værd, meget mere end det forretningsmæssige. Det vigtigste er nu at vi har denne nære familie konstellation og en hjemmebase: Der er familien og alt andet udenfor.

SchlagerPlanet: Du har nu været 26 år i branchen: Hvordan har schlager verden forandret sig i følge dig? Bruger den i dag andre ting, som før ikke blev brugt?

Andrea Berg: Jeg kan stadig huske, tilbage da jeg startede, da var det mig og Wolfgang Petry, som sagde, lad os lave en koncert. Vi var de to, der bare gik ud og lavede musik. I mellemtiden har også shows ændret sig i Tyskland. De er blevet større, og mere uddybende.

Der er to ting, som er meget vigtige. Første: Jeg kan skyde så mange raketter i luften. Hvis jeg uden raketter ikke kan ramme hjertet på mennesker, hjælper de mig ikke. Og anden – Det har Lionel Richie for et par år siden sagt, som jeg lavede to sange i USA, han mener: At tyskerne er på nogle måder virkelige sjove og sætter dig i bokse. At en ikke vil have noget at gøre men en anden. Det gode ved at være musiker, er at man sætter sig med sin guitar og laver musik. Det er den smukkeste ting i verden.

Det har jeg egentlig gjort altid. Hvem har ikke sat sig ned ved et lejrbål med en guitar og bare fødder, det behøver ikke store shows.

Jeg laver naturligvis gerne store shows, det er meget sjovt at bærer flotte kostumer. Men engang på hospi fortalte en døende mand mig: Det skønneste øjeblik ved en koncert med mig, som han har set, var da jeg kom ud til kanten af scenen med min bare fødder og min guitarist og sang “Weiß du wieviel stenlein stehen”. Mere behøver man ikke sige om det, det rørte mig dybt.

Jeg tror, i gamle dage kunne du være en kult stjerne. Men i dag er du glasagtig og gennemsigtig. Da kan du ikke producerer noget. Det mærker mennesker, de vil fange dig, se dig. Derfor tror jeg hvis du bare er dig, er det heller ikke så udmattende. Men hvis du forsøger at være en anden eller et image, så holder man ikke længe. Det fungere ikke.

Problem med Playback

SchlagerPlanet: Efter det sidste Carmen Nebel Show var der et lille opråb pga. Playback, hvor du sang Live. Hvordan har du det med at synge Playback?

Andrea Berg: Det er meget anstrengende, fordi jeg ikke konstant lytter til mine egne plader. Jeg laver musik. Det betyder jeg ikke kan bevæge mine læber som en fisk i et akvarium til en af mine egne sange. Der er også friheden i musikken, at man kan gøre noget anderledes.

Ofte er der sagt: Det går ikke teknisk, det er for dyrt. Den tid med “ZDF Hitparade”, havde man store bånd med musikken og der kunne du synge Live. Hvor er problemet?

Det har jeg ofte været vred over. Med Andy Borg havde jeg en gang sunget en duet “Ein Schiff wird kommen”. Sangen stoppede og jeg havde mine arme med mikro over mit hoved – alligevel blev Da Capo indspillet. (en del af sangen gentages). Hvis jeg sang Live, ville jeg være i stand til at komme ind igen.

Det får mig til at føle ubehageligt, og folk tror man ikke kan synge. I fremtiden synger jeg Live hvor det er muligt. Det er meget mere intens og en mere følesmæssigt oplevelse.

Jeg er altid live på tour og synger ting anderledes – det udvikler sig også. Det er også en skønhed: Du kan lade andre synge, kan synge en anden tekst, kan formulere anderledes – det er at lave musik!

Kilde: Schlagerplanet.de

Det skal du læse