Eks-jurastuderende Gabalier slår igen …

Han er velformuleret, veluddannet og har desuden studeret jura i nogle semestre. Den i øjeblikket meget populære og anmelderroste scenestjerne Andreas Gabalier er udsat for kritik fra forskellige sider, og det har regnet med denne kritik de sidste par uger. Kritik af hans tekstversion af den østrigske nationalsang, som han sang ved en Formel 1-begivenhed d. 20/06/2014.

Det er især aktivister for kvindernes rettigheder, der har rejst kritikken, fordi en tekstpassage i nationalsangen, der blev sunget af Andreas Gabalier, var følgende: “Österreich, die Heimat großer Söhne” (“Østrig, hjemsted for store sønner”). Denne passage blev ændret tilbage i 2012 ved lov og skal nu også omfatte døtre af Østrig, står der i udtalelsen fra kritikere. Nu vender sangeren vredt tilbage med en afklaring. Hvem der rådede ham til det, forbliver åben. Hans offentlige erklæring er underskrevet af ham alene.

Kilde: Andreas Gabalier Facebook
Kilde: Andreas Gabalier Facebook

Kritik af nationalsangstekst af Andreas Gabalier

I øjeblikket er det for eksempel sangerkollegaen Christina Stürmer, der erklærer i “Seitenblicke Magazine” og siger: “Jeg finder det uansvarligt og forkert af ham. Døtre er siden 2012 med i den nationale hymne, det er simpelthen bestemt ved lov. Hans sange som “Sweet little Rehlein” (Sødt lille rådyr) eller Zuckerpuppen (Sukkerdukker) taler heller ikke for en nutidig forståelse af roller for kvinder.

Seneste forklaring fra eks-jurastuderende Andreas Gabalier

I en lang række interviews, deriblandt med “Österreich”, har han allerede forklaret i de sidste par uger at: “Den oprindelige version har i årtier gjort os stolte og glade, det kan man ikke ændre.” Men nu synes de kontroversielle mediers debat endelig at være blevet farverige! I et brev til det østrigske folk, som han offentliggjorde på sin Facebook-side, hedder det:

“Kære Østrig,

Jeg har for mig arbejdet hårdt, med en stor afdød digterinde og hendes litterære værk. Og med den overbevisning skulle alle kunstnere i Østrig faktisk gøre det.

Det er endvidere anført i skrivelsen af ​​Graz’s tidligere jurastuderende

“Vedtagelsen fra 2012, som er relateret til ændringer i teksten til den oprindelige version af vores nationalsang, er mere end tvivlsom, eftersom lovgivningen ikke synes at følge ophavsretten, og med denne beslutning for Republikken Østrig, blev det tilladt kun at synge den anden tekst end den nye ved arrangementer i Republikken Østrig. ”

I det videre forløb af teksten, bygger entertaineren på den kendsgerning, at det ikke er tilladt kunstnerne at bruge den nye version af nationalsangen, når der synges ved private arrangementer, såsom Formel 1 begivenheden.

Det er endvidere anført i den oprindelige erklæring:

“Jeg er også af den opfattelse, at man på forskellige andre måder kan og skal bruge rettighederne for vores kvinder i landet, som selv østrigske folkesange lægger hånd på.”

Han ville ikke se kvinder og dyreliv sammenlignet på grund af hans sang “Sweet Little Deer”, som var ment med et smil på læben, siger sangskriveren.

Endelig – ikke uden en stor dosis kynisme og vrede til diskussionen – forklarer Andreas Gabalier:

“I øjeblikket bør vi måske også overveje at omdøbe Stephansdom i Wien til Stephanien Dom, klippe håret på billederne af Mozart, fordi hans hår er forældet, eller flytte dragen i Klagenfurt Brüste, fordi vores historie ikke længere passer her.”

De afsluttende ord af erklæringen hedder det: „Nur das Original ist legal.“ – “Kun originalen er lovlig.”

Politisk støtte til Andreas Gabalier

FPÖ’s Hans-Christian Strache ser på samme måde som Andreas Gabalier på sagen og forklarer avisen “Österreich“: Jeg har altid sagt: “Den oprindelige tekst af den store østrigske Paula Preradovic ikke bør ændres. Den nye version er blevet besluttet mod det åbenlyse flertal af folkets vilje. Nu oplever vi civil ulydighed. Befolkningen synger stadig originalen.”

Med sin offentlige mening er diskussionen om Formel 1-koncerten og teksten i nationalsangen af Andreas Gabalier gået ind i en ny runde.

Redaktører fra medier, politik og musik venter med spænding på mere i sagen.

Kilde: Schlagerplanet.de